Obří čínské ocelárny zažívají krušné časy a musí propouštět

Čínské ocelárny zažívají krušné časy (zdroj: ČT24)

Zpomalení čínské ekonomiky těžce zasáhlo tamní trh s ocelí. Daleko míň se staví a stát ji rozprodává v zahraničí za nízké ceny. Krizi pociťují hlavně zaměstnanci obřích hutnických komplexů v tzv. zrezivělém pásu Číny.

Ocelové město Pen-si v severovýchodní provincii Liao-ning. Jedno z těch, které bývaly průmyslovým srdcem Číny a základnou obřích státních továren, jež hnaly hospodářský růst. Teď jsou epicentrem ekonomického úpadku. Peking likviduje nefunkční podniky a začíná ocelí a uhlím. Škrtají se pracovní místa i mzdy.

„Obecně jdou platy dolů. Zisky společnosti nejsou dobré, takže berou peníze všem,“ tvrdí zaměstnanec jedné z oceláren. Pracuje zde osmým rokem, ale zvažuje výpověď. Říká, že podnik propouští dělníky a znovu je nabírá na částečný úvazek, aby šetřil peníze. Neplatí pojištění ani jiné výhody.

Ocelárny v Pen-si mají 110 tisíc zaměstnanců.

Některým pracovníkům firma snížila platy až o 60 %. Mzdy se zde teď pohybují kolem pěti tisíc korun měsíčně. „Škrtají platy i pracovní místa. Dělá tu daleko míň lidí a taky bereme daleko méně peněz. Všechno jde dolů, jen ceny ne,“ dodává ocelář.

Řada jeho kolegů odmítá se do médií podělit o svůj kritický pohled. Jsou nedůvěřiví. Nechtějí totiž, aby zaměstnavatel zjistil, že mluví s novináři. 

Vydáno pod