V závěru loňského roku americká ekonomika zpomalila, hodně importovala

Zpomalení americké ekonomiky (zdroj: ČT24)

Americká ekonomika zpomalila ve čtvrtém kvartálu svůj mezičtvrtletní růst z 3,2 na 2,6 procenta. Za celý loňský rok, prvním za prezidentování Donalda Trumpa, dosáhla růstu 2,3 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu ministerstva obchodu, který bude ještě dál zpřesňován.

Zpomalení ve čtvrtém čtvrtletí bylo odrazem zpomalení růstu zásob ve firemním sektoru a vzestupem deficitu zahraničního obchodu. Import rostl dvojnásobným tempem oproti exportu. 

O růst ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí se zasloužil hlavně nejrychlejší růst spotřebitelských výdajů od jara 2016 a také velký nárůst bytové výstavby. Spotřebitelské výdaje, které se na hospodářské aktivitě podílejí zhruba sedmdesáti procenty, se zvýšily o 3,8 procenta po růstu o 2,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Investice firem do nových závodů a zařízení se zvýšily o 6,8 procenta a výdaje na bytovou výstavbu po dvou čtvrtletích poklesu vzrostly o 11,6 procenta.

Značný nárůst deficitu obchodní bilance však z růstu ekonomiky ukrojil 1,1 procentního bodu a dalších 0,7 procentního bodu padlo na vrub slabšího tempa budování firemních zásob.  Analytici očekávali tříprocentní růst, uvedl britský ekonomický deník Financial Times. 

Amerika rostla podobně jako Německo

Loňský vzestup amerického hospodářství (2,3 %) byl přibližně stejný jako u německého, které stouplo o 2,2 procenta.  Růst britské ekonomiky byl loni 1,8 procenta, nejpomalejší od roku 2012, oznámili v pátek statistici. V roce 2016 britská ekonomika vzrostla o 1,9 procenta.

V posledním funkčním roce (2016) předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy vzrostl hrubý domácí produkt meziročně o 1,5 procenta. Trump dlouhodobě zdůrazňuje, že je v silách americké ekonomiky růst stabilně přes tři procenta. Tomu má pomoci i daňová reforma, která začala platit od letošního roku.