Trump stvrdil svým podpisem radikální reformu daní, změny začnou platit od ledna

Americký prezident Donald Trump podepsal daňovou reformu, kterou tento týden přijal Kongres USA. Nejrozsáhlejší změny za 30 let budou platit od ledna. Podle republikánů pomůže snížení daní lidem i ekonomice země, opozice ale tvrdí, že reforma slouží hlavně bohatým a navíc značně navýší deficit.

Donald Trump hovoří o reformě jako o „vánočním dárku“ pro Spojené státy. Zatím jde o jeho největší úspěch na domácím poli za rok v prezidentské funkci.

Kongres schvalování reformy zakončil ve středu. Hlasování se ale neobešlo bez komplikací. V úterý návrh podpořila Sněmovna reprezentantů, Senát ale následně musel kvůli procesním pochybením přijmout upravenou verzi, takže ve středu musela o nové úpravě hlasovat opět sněmovna.

Legislativa snižuje daňovou sazbu pro podniky z 35 procent na 21 procent. Sazba tak bude nižší než třeba v Austrálii (30 procent) a podobná jako v Británii nebo v Česku, kde podniky platí daň 19 procent.

Jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu. Předpis zachovává sedm daňových tříd, přičemž v té nejvyšší daň jednotlivcům snižuje z 39,6 na 37 procent.

Zákon obsahuje automatické škrty v některých oblíbených zdravotních a sociálních programech, například v systému zdravotního pojištění Medicare, zavedeného předchozím prezidentem Barackem Obamou.

Hodně drahá reforma

Podle propočtů změny připraví americkou státní pokladnu v příštích deseti letech zhruba o 1,5 bilionu dolarů (přes 32 bilionů korun). Trumpova administrativa ovšem předpokládá, že výpadek kompenzuje odbourání nebo výrazné omezení odečitatelných položek z daní a hlavně rychlejší hospodářský růst.

To ale zpochybnila řada nezávislých ekonomických expertů. Třeba nestranný senátní výbor pro daně upozornil, že Trumpovy reformy se v dalším desetiletí výrazně odrazí na federálním deficitu.

Kritici také poukazují na to, že změny pomohou především korporacím a bohatým. Trump ale nesouhlasné názory odmítá a tvrdí, že z daňových úprav budou těžit všichni, především pak velmi uleví střední třídě.

Republikáni si slibují, že v době, kdy se hospodářství daří, budou moci právě touto reformou pozitivně ovlivnit voliče před volbami do Sněmovny reprezentantů a části Senátu, jež proběhnou příští rok na podzim.