Německo přetahuje vysokými platy české rolbaře a řidiče sněhových pluhů.

Události: Na horách chybí rolbaři a řidiči pluhů (zdroj: ČT24)

V horách chybí řidiči sněhových pluhů i rolbaři. Znát je to zejména v obcích a střediscích u hranic s Německem, kam odcházejí za lepšími platy. V sousední zemi si vydělají zhruba o třetinu více než doma. Měsíční výdělek zkušeného rolbaře se tam může vyšplhat až na sto tisíc korun.

Náročné úseky Krušných hor vyžadují zvlášť zkušené silničáře. Potřebují dobré znalosti svěřených úseků i výbornou orientaci ve ztížených sněhových podmínkách. 

Důležitá je pro silničáře také rychlost. Měli by na horách bydlet, aby mohli v případě potřeby okamžitě vyjet. 

Další důležitou vlastností je trpělivost. Ta některým nováčkům chybí. Například minulou sezonu tři začátečníci tuhle práci na Božím Daru vzdali. „Prostě utíkali,  psychicky i fyzicky je to docela dost náročné,“ poznamenal místostarosta Božího Daru Jaroslav Formáček (nez).

Sněhová rolba
Zdroj: ČT24

Stejně náročnou práci mají rolbaři. V horách je to vůbec nejžádanější profese. Navíc není jednoduché získat tolik potřebné zkušenosti. „Ten rolbař se to nemá kde naučit. Neexistuje škola, neexistuje nic. Je to praxí, kterou musí získat,“ vysvětluje jednatel skiareálu Plešivec Petr Voráček. 

V tomto areálu působí i rolbař Daniel Rádl, podle kterého nemůže tuto práci dělat každý. „Musí k tomu mít nějaký vztah, nějaký cit pro sníh. Musí vědět, co chce dělat s tím kopcem.“

Proto je rolbařů málo. Na Plešivci by hned přijali nejméně dva. Kromě toho krajští silničáři jen v okolí Mariánských Lázní a Krušných hor hledají 10 nových kolegů, které nutně potřebují.

Spor o práci Úřadu práce v Liberci

K tvrdému sporu o odchod českých pracovníků k německým zaměstnavatelům došlo nedávno v Liberci. Čeští podnikatelé a živnostníci kritizovali Úřad práce v Liberci za pomoc při náboru lidí na práci v Německu. Liberecká pobočka ve spolupráci s Bundesagentur für Arbeit z Bautzenu uspořádala v listopadu ve své centrále seminář, který zájemcům o výdělek v Německu ukázal, jak najít práci v této zemi přes internet, jak napsat životopis a na co si dát při hledání práce pozor.

„Fakt, že liberecký úřad práce pomáhá německým kolegům s náborem českých pracovníků, zní v době, kdy naše firmy již nevědí, jak přilákat pracovníky, a kdy cíleně náš stát redukuje příliv zahraničních zaměstnanců, zcela neuvěřitelně,“ uvedl předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. 

Úřad práce ČR nařčení z náboru odmítl. „Hlavním posláním úřadu je zprostředkování zaměstnání. Prioritou je obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z evidence,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Poradenské dny o práci v Německu jsou podle ní už několik let pravidelnou aktivitou sítě EURES a službou úřadu v česko-sasko-polském příhraničí.