Vláda vyslechne Janečka a Schillerovou. Budou vysvětlovat použití zajišťovacích příkazů

Šéf finanční správy Martin Janeček a náměstkyně ministra financí Alena Schillerová budou na zasedání vlády 6. listopadu kabinetu vysvětlovat okolnosti používání zajišťovacích příkazů. Kabinet jejich pozvání schválil po žádosti ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka. Ten ještě před víkendovými volbami jako volební lídr ČSSD žádal odvolání Janečka i Schillerové.

V pondělí Zaorálek řekl, že nechá nejdříve věc vyšetřit ministerstvem financí. Další postup oznámí až po slyšení Janečka a Schillerové.

„Ministerstvo financí musí věci vyšetřit, není možné to zamést pod koberec,“ uvedl Zaorálek. Zopakoval, že zajišťovací příkazy mohou být zneužívány. „Možná tu probíhá praxe, která je nebezpečná, byla by ohrožením právního státu. Pokud úředníci někoho popraví a pak na to nejsou důkazy, tím může vzniknout i škoda státu,“ uvedl.

Zaorálek se odkazoval na údajné zneužití zajišťovacích příkazů, jak o nich informoval portál Seznam Zprávy. Podle ministerstva financí se však tvrzení o nezákonném zasahování úřadu – v době, kdy resort financí vedl Andrej Babiš (ANO) – do činnosti Finanční správy v konkrétních kauzách nezakládá na pravdě.

Ministři hnutí ANO a KDU-ČSL se podle vyjádření z dopoledne staví k návrhu na odvolání Janečka a Schillerové skepticky. Podle nich nebyly naplněny podmínky, které pro odvolání obou vyžaduje služební zákon.

V pondělí ráno ministr financí Ivan Pilný (ANO) uvedl, že případné odvolání obou úředníků je sdílená kompetence státního tajemníka a ministra financí. Po jednání vlády uvedl, že nejpozději do zasedání kabinetu 6. listopadu očekává vyjádření ministerstva vnitra k tomu, zda reportáže a Zaorálkovo vystoupení z minulého týdne nejsou šířením dezinformací. Vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označil Zaorálkův návrh za nesmyslný.