Vedení Škody ujistilo Sobotku, že chce v Česku udržet pracovní místa

Události ČT: Vedení Škody Auto slíbilo zachovat pracovní místa v Česku (zdroj: ČT24)

Vedení automobilky Škoda Auto ujistilo premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), že udělá vše pro zachování pracovních míst v Česku. Sobotka to uvedl po jednání s představiteli automobilového průmyslu. Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier potvrdil, že Česko je a zůstane srdcem automobilky. V médiích se minulý týden objevily spekulace, žekoncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, by mohl přesunout část produkce do Německa.

„Musím říci, že pánové mě informovali o tom, že učiní maximum pro to, aby pracovní místa ve Škodě Auto tady v České republice nebyla v žádném případě ohrožena,“ řekl Sobotka po jednání se zástupci automobilky. Zároveň podotkl, že budoucnost Škody Auto souvisí i s tím, jaké podmínky se podaří vytvořit pro další rozvoj automobilového průmyslu obecně, zejména co se týká zaměstnanosti, digitalizace nebo robotizace.

„V zásadě mohu potvrdit, že Česko je srdcem a domovem Škody a také jím zůstane,“ řekl Maier. Upozornil ale, že automobilka pracuje na hranici svých kapacit. „Hledáme další možnosti produkce. Jen v posledních 12 měsících jsme zaměstnali dalších 3000 pracovníků v Kvasinách, zaměstnali jsme dalších 250 pracovníků ve vývojovém oddělení. Hledáme další výrobní kapacity, abychom mohli pokrýt světovou poptávku po našich výrobcích,“ řekl.

Maier ocenil podporu vlády při rozvoji Kvasin, podobnou by si představoval i v Mladé Boleslavi

Česko podle Maiera má při výrobě automobilů oproti jiným oblastem konkurenční výhodu v podobě nižších provozních nákladů. Šéf Škody Auto také ocenil podporu české vlády, která se projevila při rozvoji infrastruktury v Kvasinách a byla nutná kvůli přijetí nových zaměstnanců automobilky. O podobnou podporu by Maier nyní stál i při chystaném rozšíření kapacit automobilky v Mladé Boleslavi.

Země, kde se nacházejí továrny Volkswagen Group
Zdroj: Volkswagenag.com

Spekulace o přesunu části výroby z Česka do Německa se objevily v médiích minulý týden. Zdroje automobilky agentuře Reuters řekly, že vedení a odbory Volkswagenu chtějí, aby se část produkce koncernové divize Škoda Auto přesunula do Německa a aby česká divize platila více peněz za sdílené technologie. Podle vyjádření Volkswagenu ale koncern v tuto chvíli žádné změny u své české značky Škoda Auto nechystá.

České odbory se bojí o dva tisíce míst

Zprávy o přesunu výroby se ovšem nelíbí českým odborům. Pohrozily již kvůli nim omezením přesčasů a směn navíc. „Pokud bude tato situace i nadále trvat a pokud nedojde k urychlené nápravě stavu, odbory KOVO prostřednictvím svých členů i ostatních zaměstnanců Škoda Auto nebudou nadále podporovat flexibilitu práce a další potřeby růstu společnosti,“ uvedl minulý týden předseda podnikové rady Škody Auto Jaroslav Povšík.

Dohoda o současných modelech práce vyprší na konci roku. „Někde mají zaměstnanci volno každý třináctý víkend. Nepůjdeme proto do těchto modelů, protože budeme vydělávat a oni (Volkswagen) nám pak řeknou, vyděláváte, tak jste naše konkurence. To radši nechám lidem víkendy, oni mi zatleskají,“ dodal Povšík.

Podle šéfa mladoboleslavských odborů se mluví o přesunu produkce superbů do dolnosaského Emdenu na hranicích s Nizozemskem, kde se vyrábí model Passat. Podnik musel už letos v zimě kvůli poklesu poptávky po modelu Passat přerušit na dva týdny výrobu. Další místo, kde Volkswagen tyto vozy produkuje, je saský Cvikov.

České závody Škody
Zdroj: ČT24
Světové závody Škody
Zdroj: ČT24

Škoda stále zvyšuje produkci, má ale málo lidí

Kvůli vysoké poptávce po vozech Škoda se snaží vedení české automobilky co nejvíce zvýšit celkovou produkci. Pomáhají mu k tomu i flexikonta, tedy směny navíc. Automobilce umožňují vícesměnné modely práce. Na několika odděleních tak zaměstnanci pracují také na noční směně z pátku na sobotu, na ranní směně v sobotu a někde také v sobotu odpoledne.

Firma se navíc potýká s nedostatkem dělníků. Nabízí desítky volných míst, láká na nadprůměrné platy, náborový příspěvek či bonusy. Škoda se snaží tento deficit řešit podporou technického vzdělávání spoluprací se základními, středními i vysokými školami, s veřejnou správou, ale i vzděláváním na vlastním odborném učilišti nebo vysoké škole. Zaměstnanci Škody Auto pobírají v Česku nadprůměrné platy. Průměrná hrubá dělnická mzda je v automobilce 36 tisíc korun měsíčně.

Provozní zisk divize Škoda Auto se v minulých třech letech více než zdvojnásobil na loňských 1,2 miliardy eur (31 miliard korun). Zisková marže v divizi tak dosáhla 8,7 procenta, což je v rámci koncernu Volkswagen druhá nejvyšší úroveň po luxusní značce Porsche. Marže u značky VW se naopak v důsledku poklesu provozního zisku snížila na 1,8 procenta.