Česko zůstane domovem Škody, napsal zaměstnancům šéf Maier

Události ČT: Obavy o přesun části výroby Škody do Německa. Jde o uspokojení potávky, míní ve Wolfsburgu (zdroj: ČT24)

Vedení a odbory německé automobilky Volkswagen prý chtějí, aby se část produkce koncernové divize Škoda Auto přesunula do Německa. Zatímco české odbory se bojí o místa a hrozí omezením přesčasů, šéf odborů v německém Wolfsburgu Hartwig Erb přesun výroby nevidí jako ohrožení míst, ale jako snahu uspokojit velkou poptávku po superbech. Předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier prohlásil, že Česká republika nadále zůstane domovem společnosti Škoda Auto, kvůli vysoké poptávce ale musí prověřovat i možnosti dalšího rozšíření kapacit.

Levná pracovní síla s podporou moderní německé technologie, podle zdroje z koncernu Volkswagenu je takové spojení nepoctivou výhodou českých výrobních závodů Škoda.

Předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier reagoval v dopise zaměstnancům slovy, že Česká republika je a nadále zůstane domovem společnosti Škoda Auto a že české výrobní závody zásadně jsou a budou na prvním místě.

Maier tak nepotvrdil, ale ani nevyvrátil spekulace, že se má část výroby Škody přesunout do Německa. „Poptávka je však tak vysoká, že musíme prověřovat i možnosti dalšího rozšíření našich kapacit. V tomto ohledu je nám ku prospěchu výrobní svazek koncernu Volkswagen, který je v rámci celosvětového automobilového průmyslu jedinečný. V této záležitosti se však jedná výlučně o pokrytí špiček ve výrobě,“ píše Maier.

Středeční zprávy se ovšem nelíbí českým odborům. Pohrozily kvůli nim omezením přesčasů a směn navíc.„Pokud bude tato situace i nadále trvat a pokud nedojde k urychlené nápravě stavu, odbory KOVO prostřednictvím svých členů i ostatních zaměstnanců Škoda Auto nebudou nadále podporovat flexibilitu práce a další potřeby růstu společnosti,“ uvedl předseda podnikové rady Škody Auto Jaroslav Povšík.

Dohoda o současných modelech práce vyprší na konci roku. „Někde mají zaměstnanci volno každý třináctý víkend. Nepůjdeme proto do těchto modelů, protože budeme vydělávat a oni (Volkswagen) nám pak řeknou, vyděláváte, tak jste naše konkurence. To radši nechám lidem víkendy, oni mi zatleskají,“ řekl Povšík.

Kromě přesunu části výroby do Německa by podle neoficiálních informací měla česká automobilka také platit vyšší částky za využívání sdílených technologií. „O vyšších poplatcích za platformy se mluvilo už několikrát. Bude záležet ve všech bodech na představenstvu, jak se k tomu nakonec postaví. Zatím jsou to přání německých odborů,“ uvedl redaktor Auto motor a sport Jan Hreňo.

Země, kde se nacházejí továrny Volkswagen Group
Zdroj: Volkswagenag.com

Odbory v německém Wolfsburgu o plánech na možný přesun výroby Škodovek vědí. Jejich šéf Hartwig Erb v tom ale nevidí nic nového. Nárok na co nejvíc zaměstnanců přiznává každé továrně koncernu. „Doufám, že to ve světě Volkswagenu tak i zůstane. Že jednotlivé značky bude koncern vyrábět tak, že jednotlivé továrny budou mít stejné podmínky a míru zaměstnanosti,“ přiblížil.

Přesun výroby nevnímá Erb jako ohrožení pracovních míst, ale cestu k uspokojení poptávky. „Vycházím z toho, že poptávka po superbech je tak velká, že do jejich produkce musí být zapojeny i jiné továrny, aby je zákazníci dostali v termínu,“ vysvětlil.

Podle šéfa mladoboleslavských odborů se mluví o přesunu produkce superbů do dolnosaského Emdenu na hranicích s Nizozemskem, kde se vyrábí model Passat. Podnik musel už letos v zimě kvůli poklesu poptávky po modelu Passat přerušit na dva týdny výrobu. Další místo, kde Volkswagen tyto vozy produkuje, je saský Cvikov.

České závody Škody
Zdroj: ČT24
Světové závody Škody
Zdroj: ČT24

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula odmítl, že celá situace může být důsledek tlaku, který odbory vyvíjejí na zvýšení minimální mzdy a na růst mezd obecně, protože tím usnadňují potenciální rozhodnutí VW přemístit část výroby z Česka do Německa.

„Avizovaný přesun výroby nástupce vozu superb by se měl přesunout do 3,2 násobku dražší destinace, než je Česká republika, takže to je naprosto irelevantní, to s tím nemá co společného. Prostor pro růst mezd je obrovský, firma je zisková, problém je ten, že tady chce někdo přesunout ten vysoce ziskový model do spolkové republiky, a to je pro nás neakceptovatelné,“ říká Středula.

Středula: Snížení počtu zaměstnanců hrozí, může to být i více než dva tisíce (zdroj: ČT24)

České odbory se bojí o dva tisíce míst

Předseda podnikové rady Škody Auto Jaroslav Povšík už ve středu prohlásil, že v případě přesunu by mohlo zaniknout až dva tisíce pracovních míst. Nelze ale zatím odhadovat, zda by automobilka propouštěla hromadně, dodal s tím, že je možné, že by se počet pracovních míst snižoval postupně. Firma může snížit počet zaměstnanců přirozenou cestou, například omezit počet agenturních zaměstnanců, doplnil. Na „lámání chleba“ dojde podle předsedy v roce 2022, kdy se má začít vyrábět nástupce současného Superbu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za situaci může podle něj i skutečnost, že českou automobilku řídí německé představenstvo dosazené Volkswagenem. „Oni (členové představenstva) pracují tak, aby dostali svoje další místa od Volkswagenu, takže pochybuji, že tam za nás tolik bojují. Asi těžko budou bojovat za Škodu, když o jejich místu rozhoduje Volkswagen. Když Volkswagen řekne, že převedeme výrobu auta do Německa, tak budou souhlasit, protože mají sen, že budou povýšeni v koncernu VW. Když řekne ne, já bojuju za Škodu, tak tady za chvíli nebude,“ uvedl ve středu Povšík.

Škoda stále zvyšuje produkci, má ale málo lidí

Kvůli vysoké poptávce po vozech Škoda se snaží vedení české automobilky co nejvíce zvýšit celkovou produkci. Pomáhají mu k tomu i flexikonta, tedy směny navíc. Automobilce umožňují vícesměnné modely práce. Na několika odděleních tak zaměstnanci pracují také na noční směně z pátku na sobotu, na ranní směně v sobotu a někde také v sobotu odpoledne.

Firma se navíc potýká s nedostatkem dělníků. Nabízí desítky volných míst, láká na nadprůměrné platy, náborový příspěvek či bonusy. Škoda se snaží tento deficit řešit podporou technického vzdělávání spoluprací se základními, středními i vysokými školami, s veřejnou správou, ale i vzděláváním na vlastním odborném učilišti nebo vysoké škole. Zaměstnanci Škody Auto pobírají v Česku nadprůměrné platy. Průměrná hrubá dělnická mzda je v automobilce 36 tisíc korun měsíčně.

Provozní zisk divize Škoda Auto se v minulých třech letech více než zdvojnásobil na loňských 1,2 miliardy eur (31 miliard korun). Zisková marže v divizi tak dosáhla 8,7 procenta, což je v rámci koncernu Volkswagen druhá nejvyšší úroveň po luxusní značce Porsche. Marže u značky VW se naopak v důsledku poklesu provozního zisku snížila na 1,8 procenta.