Vyšší platy, roboti nebo cizinci. Rekordní nedostatek lidí nutí firmy bojovat o pracovníky

Události: Tři recepty na nedostatek volných pracovníků (zdroj: ČT24)

V Česku je rekordně nízká nezaměstnanost. Nedostatek pracovníků řeší firmy různě: zvyšují platy, lákají zaměstnance ze zahraničí nebo lidskou práci nahrazují stroji.

Firma Motor Lučina, která vyrábí jeřáby, se snaží své zaměstnance motivovat hlavně navyšováním mezd a odměnami. Například svářeč si tu vydělá mezi třiceti a šedesáti tisíci. Posily do týmu lákají i na nové benefity, třeba zvýšením příspěvků na penzi.

„Letos jsme zahájili program a chceme, aby naši zaměstnanci odcházeli do důchodu minimálně s milionem korun našetřených na penzi,“ láká nové pracovníky jednatel firmy Tomáš Polach.

V závodu Otma místo toho poslední dva roky modernizují výrobu. Některé pozice tak nahrazují stroje a zaměstnance, kteří tady dřív pracovali, přesunou do jiného úseku. Jeden z nových robotů třeba zásobuje prázdnými lahvemi linky.

Podíl nezaměstnaných osob v září klesl na 3,8 procenta a vyrovnal tak historické minimum z května a června 2008.
David Kocourek
ekonom Komerční banky

„Dříve tuto činnost dělalo šest lidí, teď to dělá robot, kterého obsluhují dva lidé. Ušetřili jsme čtyři lidi, které můžeme využít jinde,“ pochvaluje si ředitel závodu Otma Radoslav Bečička. 

Úplně jiný přístup pak zvolili ve výrobě šperků firmy ALO diamonds. Dobré zkušenosti mají s hledáním lidí v cizině a dnes jich zaměstnávají hned několik. Před půl rokem na jednu z klíčových pozic ve výrobě přivedli odborníka z Francie.

„Oni potřebovali moje znalosti a moji specializaci, takže jsme se dohodli, že přijedu a pomohu jim zlepšovat se v některých oblastech,“ říká manažer výroby firmy ALO diamonds Philippe Durand.

Míra nezaměstnanosti ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ/Úřad práce

Aktuálně na jedno volné pracovní místo připadá 1,3 uchazeče. Firmy už nemají z čeho vybírat. Podle analytiků zůstane v Česku nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie minimálně do konce roku.

Máme v podstatě plnou zaměstnanost. Lidé, co dnes nepracují, pracovat nechtějí nebo z objektivních důvodů nemohou. Ani revoluce 4.0 nebude hned, i když se robotizace dnes vyplatí i menším a středním podnikům. Ale výrobců robotů je omezený počet a zakázek mají dnes na dva roky dopředu.
Zbyněk Frolík
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, majitel společnosti Linet