Zásobníky zemního plynu jsou připraveny na zimu. Ceny plynu a elektřiny se měnit nebudou

Tuzemské zásobníky zemního plynu jsou nyní naplněny z 93 až 95 procent a jsou připraveny na zimu. A to i přesto, že z nich kvůli chladnějšímu počasí bylo nutné čerpat již během září, řekl na setkání se zástupci skupiny innogy u kavernového zásobníku v Hájích na Příbramsku ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Podzemní zásobníky pomáhají vykrývat rozdíl mezi spotřebou plynu v létě a v zimě a zajišťují bezpečný a spolehlivý provoz při nepředvídatelných událostech, které mohou nastat na plynárenské infrastruktuře nebo na straně dodavatelů plynu.

„Přestože z nich bylo nutné již trochu čerpat v některých zářijových dnech, myslím si, že tuzemské zásobníky jsou na nadcházející zimu připraveny stejně tak jako celé české plynárenství,“ uvedl Havlíček.

Připomněl, že v Česku jsou čtyři provozovatelé podzemních zásobníků plynu, celková kapacita všech devíti zásobníků dosahuje 3,5 miliardy metrů krychlových.

Největší provozovatel innogy, který do loňského října působil pod jménem RWE, jich spravuje šest s celkovou kapacitou 2,7 až 2,8 miliardy metrů krychlových. Celková roční tuzemská spotřeba je 7,5 až osm miliard metrů krychlových.

Podle mluvčího innogy Martina Chalupského je nyní v podzemních zásobnících skupiny shromážděno přes 2,5 miliardy metrů krychlových plynu.

„Je to způsobeno tím, že topná sezona letos začala o pár týdnů dříve, čili se nedalo vtláčet v průběhu září,“ uvedl mluvčí. V posledních dnech, kdy bylo slunečno, se ale množství plynu v zásobnících začalo navyšovat.

Podle Chalupského se v příštím období nebude zdražovat a ceny zemního plynu i elektřiny zůstanou stabilní.

Innogy provozuje v ČR šest podzemních zásobníků. V Čechách je to kavernový zásobník v Hájích, dále zásobníky Dolní Dunajovice a Tvrdonice na jižní Moravě a Štramberk, Lobodice a Třanovice na severu Moravy. Skupina do jejich provozu loni investovala téměř 350 milionů Kč.

Zemní plyn odebírá v ČR podle Havlíčka více než 2,8 milionu zákazníků, z toho přes 2,6 milionu tvoří domácnosti. Česko má minimální zásoby a zdroje, 99 procent plynu dováží, zejména z Ruské federace.

Důležité je podle Havlíčka rozšiřování přepravních tras. „To znamená severojižní propojení a podobně,“ dodal. Podle Chalupského se v příštím období nebude zdražovat a ceny zemního plynu i elektřiny zůstanou stabilní.