Spouští se účtenková loterie, zájemci o výhry se mohou již registrovat

Rozjíždí se účtenková loterie: Každý měsíc 21 tisíc cen (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí spouští k 1. říjnu účtenkovou loterii. Slibuje si od ní větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v systému elektronické evidence tržeb (EET), jehož efektivita by se tím měla zvýšit.

Zájemci mohou od neděle zaregistrovat účtenky prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka. O ceny se bude poprvé losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října a zaregistrovaných nejpozději tři dny před losováním, tedy 12. listopadu. Loterie, v níž je hlavní výhrou milion korun, se mohou zúčastnit zaregistrované osoby starší 18 let.

Do loterie lze zaregistrovat pouze účtenky vydané obchodníkem, který eviduje tržby podle zákona o evidenci tržeb. Od jednoho obchodníka lze z účtenek vystavených v jeden den registrovat pouze jednu. „Podnikatelé se proto nemusí obávat, že budou zákazníci uměle rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru,“ poznamenala náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Slosování se bude konat každý 15. kalendářní den v měsíci. První výhra bude jeden milion korun, druhá automobil za zhruba 400 tisíc korun, třetí 300 tisíc korun, čtvrtá 200 tisíc korun a pátá 100 tisíc korun. Dále budou moci lidé získat 20 výher po 20 tisících korun, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20 tisíc výher po stokoruně.

Když si kupujete některé dražší věci u kterých chcete dodržovat záruční lhůtu, berete si účtenku automaticky, chceme aby se to stalo normou i u běžných nákupů i v malých provozovnách.
Ivan Pilný
obrázek
Zdroj: ČT24

Loterie se spustí zatím na rok, pak se uvidí

Fungování loterie je zatím naplánováno na jeden rok. Poté MF vyhodnotí její fungování a přínos k výnosům u EET a popřípadě parametry loterie upraví. „Není moc pravděpodobné, že bychom to po roce zavřeli,“ podotkl před několika dny ministr financí Ivan Pilný (ANO).

  • Účtenku je možné zaregistrovat dvěma způsoby: buď přes formulář na internetu, nebo pomocí mobilní aplikace.
  • Registrace účtenky přes formulář může proběhnout bez registrace účastníka loterie, kdy kromě povinných údajů z účtenky zadá pouze kontakt na sebe (e-mail nebo číslo mobilního telefonu). Zájemci o účast v loterii se mohou ale rovnou zaregistrovat a následně pod svým účtem v aplikaci jen zadávat účtenky.
  • V případě výhry se ale už účastník musí zaregistrovat, aby bylo možné ověřit jeho totožnost. Navíc si musí zvolit výplatu výhry, a to buď převodem na účet, nebo vyplacením v sídle Sazky.
  • Mobilní aplikace Účtenkovka pak umožňuje načíst DIČ nebo identifikační údaje EET pomocí funkce Auto OCR. Vše ale závisí na kvalitě účtenky, například na kvalitě tisku. Proto je nutné vždy údaje před odesláním překontrolovat. Například podle zjištění ČTK při testování aplikace funkce Auto OCR velice často zaměňuje písmeno B za číslici 8 nebo naopak. Další údaje jako je čas nebo suma potřebné k registraci účtenky je nutné zadat ručně.

EET zatím platí pro hotely a restaurace a maloobchodní a velkoobchodní firmy. Do účtenkové loterie tak bude možné zaregistrovat jen jejich účtenky. Obchodníci v ČR v pracovních dnech v systémech MF denně zaregistrují 13 až 15 milionů účtenek, tedy měsíčně kolem 400 milionů.