Zvýšení platů vyjde města a kraje na miliardy. Vládu kritizují, že na to nedostaly peníze

Události ČT: Města a kraje kritizují vládu. Nedostaly peníze na růst platů (zdroj: ČT24)

Desetiprocentní nárůst platů, o kterém vláda rozhodla v týdnu, se týká i více než 80 tisíc zaměstnanců obcí a krajů. Jenom v příštím roce přijde samosprávy zvýšení platů zhruba na 4,5 miliardy korun. Zástupci samospráv tak kabinet kritizují, že jim spolu s povinností zvýšit odměny nedal také odpovídající příspěvek. Zdroje tak musí hledat sami a zkrátka by proto mohly přijít investiční záměry.

Radnicím a hejtmanstvím se nelíbí, že jim stát nařídil zvýšit platy už v průběhu roku letošního. V listopadu a v prosinci budou muset vyčlenit přes tři čtvrtě miliardy. S takovou cifrou při sestavování rozpočtů nepočítaly. Příští rok pak víc než šest tisíc obcí a 14 krajů zaplatí za vyšší platy dalších 4,5 miliardy.

Desetitisíce korun ročně budou muset zaplatit malé obce, každý z velkých krajů, jako Středočeský, Moravskoslezský nebo Jihomoravský, vyjde zvýšení platů v příštím roce na 100 až 200 milionů.

Náklady samospráv na vyšší platy
Zdroj: ČT24

Krajům ani obcím se ale nelíbí, že jim stát na růst platů nepošle žádné dotace. „Kraje se dostanou do obrovských problémů, protože budou muset najít ty finanční zdroje jinde,“ uvedla šéfka Asociace krajů Jana Vildumetzová (ANO).

„Pro příští rok to bude pro obce a města znamenat třeba omezení plánovaných investic. Ať už rozšiřování kapacit mateřských škol nebo třeba údržba veřejné zeleně, případně opravy chodníků a silnic,“ upozornil předseda Svazu měst a obcí František Lukl (nestr.).

Pilný upozorňuje na větší podíl peněz z daní

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) kritiku odmítá. Argumentuje tím, že krajům už loni vzrostly příjmy z rozpočtového určení daní o 3,5 miliardy. Města i vesnice pak získají příští rok z rozdělení daní další 8,5 miliardy navíc. „Obce a kraje dostaly v rozpočtovém určení daní poměrně dost velkou částku, která samozřejmě zatížila státní rozpočet,“ podotkl Pilný.

„Když jsme před několika měsíci vybojovali s kraji větší příjmy pro obce, šlo především o satisfakci za křivdu, která se v minulosti odehrála, když byly asi kvůli ekonomické krizi příjmy obcí sníženy,“ reagoval Lukl.

Nemáme nic proti tomu, aby se zvyšovaly platy našich úředníků, ale pokud rozhodla vláda bez našeho vědomí, tak ať si to také zaplatí.
František Lukl
předseda Svazu měst a obcí

Rozpočty na příští rok, které už musí s nárůstem platů počítat, začnou obce a kraje projednávat v příštích týdnech.

Výrazně vyšší náklady než obce a kraje bude mít s růstem platů stát. O desetinu přidá většině zaměstnanců veřejné sféry, učitelům pak o 15 procent. Jen za letošní listopad a prosinec to budou v úhrnu 2,5 miliardy korun. Podle návrhu státního rozpočtu na příští rok, který vláda v pátek poslala do sněmovny, následně vyjde nárůst na víc než 16,5 miliardy.

Zvyšování platů
Zdroj: ČT24