Letošní suchu způsobilo zemědělcům škody 7,7 miliardy korun

Škody způsobené suchem na obilovinách, řepce, trvalých travních porostech a kukuřici se odhadují mezi 7,2 až 7,7 miliardy korun. Při sněmovní debatě o kompenzacích za dopady sucha to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Celkové kompenzace by podle něj mohly představovat až čtyři miliardy korun.

„Teoreticky bychom podle našich odhadů mohli kompenzovat až částkou čtyř miliard korun, ale s ohledem na realitu možností státního rozpočtu nevidím, že by taková částka byla uvolnitelná, jak jsme zatím tu diskusi vedli na úrovni vlády či s panem ministrem financí (Ivanem Pilným),“ dodal Jurečka.

Odhadovaná škoda na obilovinách činí letos zhruba 4,3 miliardy korun, u travních porostů a kukuřice je to 1,5 až dvě miliardy korun. U řepky je odhad škody 1,4 miliardy korun.

Na základě programu pro řešení rizik a krizí může stát kompenzovat zemědělcům sucho v okamžiku, kdy na plodině vznikla újma větší než 30 procent dlouhodobého pětiletého průměru, kdy se odečítá nejlepší a nejhorší rok. Zemědělec to podle ministra musí být schopen jednoznačně prokázat.

Vývoj intenzity sucha od května do srpna 2017 (zdroj: Intersucho)

U obilovin by tak podle Jurečky stát mohl zemědělcům poskytnout až dvě miliardy korun, u řepky až jednu miliardu a stejně tak u kukuřice a travních porostů. „Rozhodně nenecháme zemědělce na holičkách,“ dodal.

Sklizeň obilovin bude letos podle odhadu Českého statistického úřadu o 13,2 procenta nižší než loni. Zemědělci sklidí 6,709 milionu tun obilí, odhadují statistici.

Ministr financí: Je na vládě, komu pomůže

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) řekl, že uznává oprávněné požadavky dalších subjektů, které žádají o zbytky státního rozpočtu, a je podle něj na rozhodnutí vlády, komu pomůže. Jako ministr financí se bude rozhodnutím vlády řídit a vláda se bude muset rozhodnout, jaká je priorita.

Předseda sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek (ANO) řekl, že program kompenzací je schválený Evropskou komisí, a pokud v něm budou peníze, je možné pomoci zemědělcům bez konfliktu s Unií.

Předseda klubu TOP 09 Michal Kučera upozornil, že jednou z příčin sucha je samotné zemědělství. Vládě vytkl, že neudělala příliš pro to, aby se změnil způsob hospodaření v krajině.

Koaliční a opoziční politici se pak přeli, zdali minulé vlády podnikly dost opatření proti suchu, nebo je uskutečňuje až současná vláda. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) postup současné vlády hájil.

Podle místopředsedy zemědělského výboru Pavla Kováčika (KSČM) je představa o škodlivosti velkoplošného zemědělství pouze mýtem. Na jeho návrh pak sněmovna vzala informaci ministra Jurečky na vědomí a současně požádala zemědělský výbor, aby projednal a zkonkretizoval jednotlivá opatření.