Splátky hypotéky vítězí nad nájmy. V Praze i Brně vychází výhodněji

Události ČT: Splátky hypoték jsou levnější než nájem (zdroj: ČT24)

Rostoucí nájmy stírají rozdíly mezi bydlením v pronájmu a hypotékami. Vyplývá to ze srovnání cen po celé republice. Byty na úvěr tak momentálně vycházejí v některých případech až o několik tisíc korun měsíčně výhodněji. V Praze, Brně nebo Plzni vychází splátky výhodněji než nájemné bez ohledu na velikost bytu. Žadatel o hypotéku nicméně musí podle doporučení ČNB na začátku disponovat určitým podílem ceny nemovitosti.

V Praze teď podle portálu Cemap.cz a srovnávače Chytrý Honza vycházejí v průměru výhodněji splátky než nájmy v bytech všech velikostí.

Konkrétní příklad – průměrná cena pražského bytu o velikosti 65 m2 je 4,3 milionu korun a měsíční nájem činí 16,5 tisíce. Měsíční splátka hypotéky však podle srovnávače vychází, při 80% LTV (poměr výše hypotečního úvěru k hodnotě zástavy, tedy nemovitosti) a 30 letech splácení, na 15,3 tisíce korun.

Nájmy a hypotéky v Praze
Zdroj: Chytrý Honza/Cemap.cz

Nejvýraznější rozdíl je u bytů mezi 66 až 80 metry čtverečními. Za splátky dají lidé o 3200 míň než za nájem. Nejmenší rozdíl, necelých tisíc korun, vykazují byty o velikosti 81 až 100 m2.

Napříč téměř celou republikou vychází lépe hypotéka než nájem.
Ondřej Hon
výkonný ředitel Cemap.cz

V Brně je zase především zájem o byty do 65 metrů čtverečních. Lidé si je teď spíš kupují než pronajímají. Právě u nich vychází splátka hypotéky na necelých deset tisíc, což je zhruba o dva tisíce levněji než nájemné.

Nájmy a hypotéky v Brně
Zdroj: Chytrý Honza/Cemap.cz

„Například u stoprocentních hypoték v minulosti často byla splátka vyšší než nájem, ale pokud mám jako zákazník třeba dvacet procent naspořeno, tak splátka bude nižší,“ podotýká ředitel Chytrého Honzy Jiří Paták.

Nájmy a hypotéky v Hradci Králové
Zdroj: Chytrý Honza/Cemap.cz

U některých bytů ale ve srovnání stále vyšly lépe nájmy. Například v Hradci Králové to platí pro byty větší než 81 m2, a čím větší, tím roste i rozdíl ve prospěch nájemného. V Olomouci je pak nájem výhodnější u bytů o rozloze 81 až 100 m2. Na rozdíl od Hradce jsou byty nad 100 m2 už zase výhodnější v případě splátek.

O prázdninách se navíc zastavil i růst úrokových sazeb – aktuálně je průměr těsně nad dvěma procenty. Od loňského listopadu přitom vytrvale rostla. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. 

Nájmy a hypotéky v Plzni
Zdroj: Chytrý Honza/Cemap.cz

Za první pololetí každopádně české banky poskytly více hypoték – co do počtu (55 712 hypotečních úvěrů) jde o růst o čtyři procenta a v případě objemu (113,1 miliardy korun) o 11 procent. Česká národní banka přitom zpřísňuje podmínky pro poskytování půjček na bydlení. V červnu označila hypotéky za hlavní riziko finančního sektoru. 

Nájmy a hypotéky v Olomouci
Zdroj: Chytrý Honza/Cemap.cz

Už od dubna musí mít klienti naspořeno alespoň deset procent vlastních peněz pro čerpání hypotéky. Tato hranice ale nebude povolena každému zájemci, protože banky musí současně dbát na to, aby 85 procent nově poskytnutých úvěrů na nemovitost mělo ukazatel LTV (poměr úvěru k hodnotě nemovitosti) maximálně 80 procent. Naprostá většina nových hypoték tak vyžaduje alespoň 20 procent vlastních prostředků klienta.