Veterináři likvidují za pomoci plynu slepice v Pohořelicích. Část vajec se prodávat může

Události ČT: Od středy utratili veterináři na Brněnsku 47 tisíc slepic (zdroj: ČT24)

Veterináři už zlikvidovali v chovu Pohořelice 35 000 slepic kvůli salmonele. Celkem do pátku vybijí 65 000 kusů.

Veterináři začali s likvidací ve středu, kdy podle jihomoravského ředitele veterinární správy Jaroslava Salavy zlikvidovali 21 000 kusů. Ve čtvrtek od rána v pracích pokračují.

„Celkem jsme zlikvidovali 35 000 kusů. Do večera chceme odstranit dvě třetiny z celkového počtu a do pátku večer budeme hotoví,“ uvedl vedoucí pohotovostního střediska pro mimořádné situace ze Státní veterinární správy Ctirad Zabloudil.

Majitel firmy Arnošt Maiwald řekl, že ho výskyt salmonely překvapil. „Provádíme schválený protisalmonelový vakcinační program a dodržujeme veškerá preventivní opatření. Podle sdělení veterinářů však žádná vakcína nemá stoprocentní účinnost. Situace nás mrzí a za vzniklé komplikace se všem našim zákazníkům omlouváme,“ uvedl Maiwald.

Slepice zlikvidují pomocí plynu

Slepice se likvidují pomocí plynu. „Naskládáme je do kontejneru, do kterého se napustí taková koncentrace oxidu uhličitého, že okamžitě ztratí vědomí a dochází k usmrcení. Potom se kontejner převeze do asanačního podniku a moučka se spálí,“ vysvětlil Salava. Doplnil, že tento způsob likvidace je nejrychlejší a ověřený, ale i šetrný ke zvířatům. Kontaminovaná vejce se likvidují v asanačním podniku Mankovice.

Podle Salavy se salmonela objevila v trusu několika slepic. „Slepice však byly bez příznaků tohoto onemocnění. Je běžné, že se patogen objeví ve vylučování, přestože dotyčnému nemoc nezpůsobí. Vylučuje se ale do prostředí, a proto jsou opatření tak brutální,“ řekl Salava.

Farma Velký Dvůr
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Veterináři odhalili salmonelu v chovu v Pohořelicích na základě informaci od hygieniků ze Zlínského kraje, kteří řešili průjmové problémy na jednom z dětských táborů, uvedl Zabloudil. Na základě toho se dohledalo, že na táboře byla vejce z pohořelického chovu.

Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli. Bakterie byly potvrzeny ve třech menších ze čtyř hal. Ve čtvrté, kde je 69 tisíc nosnic, se nákaza nepotvrdila.

Salmonela
Zdroj: ČT24/fr.academic.ru

Ve čtvrtek dopoledne přijelo k objektům chovu několik lidí vrátit vajíčka nebo se informovat o tom, co je za problém a zda je mohou konzumovat. Našli se ale i takoví, kteří si vajíčka i s vědomím rizika koupili a tvrdili, že je při tepelné úpravě mohou jíst.

Firma Lidl už ve středu informovala, že stahuje z prodeje vejce od společnosti AG Maiwald, a to ta s minimálním datem trvanlivosti 11. září nebo dříve. Toto opatření se týká prodejen Lidl na území Moravy, Slezska a části východních, středních a jižních Čech.

Veterináři provedou v chovech stovky kontrol za rok, zhruba v jednom ze sta se problémy objeví. „Neexistuje stát, který by měl hejna, kde by nikdy nebyla salmonela. Znamená to, že není nulový výskyt,“ řekl Salava.

Zdravé lidi salmonela neohrozí

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Pro silné a zdravé jedince nebývá onemocnění většinou nebezpečné. Ohroženi mohou být starší a nemocní lidé a malé děti, protože se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.