Benzin i nafta v Česku mírně zlevňují druhý týden za sebou. Natural se prodává pod 30 korun

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku druhý týden za sebou mírně zlevnily. Průměrná cena litru benzinu Natural 95 klesla o tři haléře na 29,62 koruny, u nafty se za týden do středy snížila o šest haléřů na 28,48 Kč. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Ceny u čerpacích stanic se v posledních dvou týdnech vrátily k poklesu, který přerušily jen počátkem srpna. Natural 95 byl v průměru za víc než 30 korun a nafta za víc než 29 korun naposledy ve druhé polovině června.

„Ceny pohonných hmot se snižuj díky tomu, že se v posledních dnech mírně snížila cena ropy na světových trzích,“ vysvětlil analytik společnosti Finlords Boris Tomčiak. Na cenách se odrazilo i to, že kurz koruny vůči dolaru posílil.

Nejvíce motoristé za benzin i naftu nadále platí v Praze. Natural 95 v hlavním městě průměrně stojí 30,34 koruny za litr, diesel se prodává za 29,32 Kč/l. Průměrná cena benzinu přesahuje 30 korun už jen na Vysočině, u nafty je nad 29 korunami spolu s Vysočinou také v Plzeňském kraji.

Ceny pohonných hmot dál klesají (zdroj: ČT24)

Nejlevnější je benzin nově v Karlovarském kraji, průměrně za 29,22 Kč/l. Jen o pár haléřů vyšší je průměrná cena v Pardubickém, Libereckém, Královéhradeckém a Ústeckém kraji. Za naftu si čerpací stanice účtují nadále nejméně v Královéhradeckém kraji, litr je v průměru za 27,85 Kč. Pod 28 korun se diesel prodává už jen v Pardubickém kraji.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka bude nevýrazný vývoj cen u tuzemských benzinových pump pokračovat i nadále. „V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen pohonných hmot. U nafty je možné další zlevnění o několik haléřů. Cena ropy Brent v minulém týdnu mírně klesala a až ve čtvrtek se dostala zpátky nad 52 dolarů za barel,“ uvedl.

Průměrné ceny pohonných hmot v krajích ČR k 23. srpnu (Kč/l)
Zdroj: CCS

Nižší ceny najdou řidiči u sousedů

Levněji lze tankovat v sousedním Polsku. Podle serveru www.fuel-prices-europe.info motoristé nyní v Polsku v průměru za litr benzinu dají v přepočtu 25,8 Kč a za litr nafty 24,8 Kč. U čerpacích stanic v blízkosti hranic jsou ceny většinou vyšší.

Řidiči by benzin nyní koupili levněji i v Rakousku, kde litr Naturalu stojí v průměru 1,08 eura (asi 28,19 Kč). Nafta je také levnější, vyjde na 1,00 eura za litr, což je 26,10 koruny. Na Slovensku stojí Natural 95 podle údajů z webu fuel-prices-europe.info 1,14 eura, tedy 29,76 Kč/l, což je méně než na jižní Moravě. Také nafta je s cenou 1,00 eura za litr, v přepočtu 26,10 Kč/l, levnější než v Jihomoravském kraji.

Naopak v Německu se ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu zvyšovaly. Benzin tam nyní stojí v přepočtu průměrně 35,21 koruny za litr, cena nafty je v přepočtu 29,73 koruny.

Vydáno pod