ČSSD přehodnocuje. Nižší daň by po volbách chtěla pro lidi s příjmem do 80 tisíc

Události ČT: ČSSD přehodnocuje plány daňové progrese. Daně by po volbách měnily i další (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté přehodnotili své daňové plány. Po volbách chtějí snížit přímé daně lidem s příjmy do osmdesáti tisíc korun hrubého měsíčně. České televizi to řekl volební lídr strany Lubomír Zaorálek (ČSSD). Původně počítal model progresivního zdanění od ČSSD s nižší hranicí.

„Více zdaňujeme bohaté, v tomto případě nad 80 tisíc. Naopak úlevu mají ti pod 80 tisíc,“ přiblížil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Hluboký smysl progresivního zdanění je v tom, že pomáhá budovat sociální smír ve společnosti,“ dodal.

Sociální demokracie tak přehodnocuje své plány progresivního zdanění. V únoru nastínila, že by zavedla čtyři daňové sazby u příjmu zaměstnanců, a to od 12 do 32 procent. Nyní v Česku platí jenom jedna sazba, a to 15 procent. U firem navrhla tři sazby. Podle propočtu strany si v tomto systému měla polepšit skupina obyvatel, která bere méně než zhruba padesát tisíc korun měsíčně.

Už dříve ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tehdy ještě jako předseda strany, řekl, že se tato hranice může ještě posunout směrem nahoru. Zaorálek nyní říká, že hranice byla nastavena příliš nízko.

ANO by zavedlo roční slevu na odvodech

Nižší daně pro většinu občanů chce i ANO. To plánuje lidem s měsíčním platem do 113 tisíc mírně snížit daň z příjmu – ze současných dvaceti procent na 19 procent z hrubé mzdy. Zároveň ANO navrhuje zavést šestitisícovou roční slevu na odvodech.

„Chceme navrhnout docela revoluční myšlenku výdajového paušálu šest korun tisíc ročně pro všechny zaměstnance. Paušál by byl formou slevy na pojistném,“ přiblížil místopředseda hnutí ANO Richard Brabec.

Nižší daně pro lidi s nejnižšími a průměrnými příjmy a zároveň výrazně vyšší daně pro bohaté slibují komunisté. Méně by platili zaměstnanci a živnostníci s příjmem nižším než půl milionu ročně, což je necelých 41 700 korun měsíčně. „Vysoké mzdy, to znamená nad půl milionu korun, nad milion korun, zatížit daní, která by se od té částky zvyšovala. Nejvyšší sazba by tam byla 35 procent,“ popsal předseda komunistů Vojtěch Filip.

Pravicová opozice proti většímu zdaňování bohatých

Vyšší daně pro bohaté naopak odmítají pravicové strany TOP 09 a ODS. TOP 09 chce výrazně snížit sociální pojištění, a to až o 8 procentních bodů. Podobně jako hnutí ANO pak plánuje zrušení superhrubé mzdy a snížení daní z dvaceti na 19 procent hrubé mzdy.

Superhrubou mzdu pak chce zrušit i ODS. Zároveň s tím hodlá ponechat patnáctiprocentní sazbu, což by přineslo snížení daní všem lidem o sedm procent. Nejbohatším by strana navíc snížila daně z příjmu zrušením takzvané solidární přirážky.

Se sazbami naopak nechtějí u daně z příjmu lidí hýbat lidovci. Slibují ale zvýšení základní daňové slevy pro všechny lidi, kteří platí daně. A podobně jako v tomto volebním období pak hodlají prosazovat zvyšování daňových slev pro rodiny s dětmi.