Nizozemský soud vzal do vazby dva manažery zodpovědné za kontaminovaná vejce

Nizozemský soud v úterý uvalil vazbu na dva podnikatele zapletené do aféry kolem jedovatého insekticidu fipronil, který se dostal do milionů vajec nabízených v obchodech v několika evropských zemích. Dva muže ve věku 24 a 31 let zadržela policie minulý týden ve čtvrtek, uvedla agentura AFP.

„Soudce rozhodl, že je nyní dostatek důkazů k tomu, aby muži zůstali ve vazbě,“ uvedl místně příslušný soud v provincii Overijssel.

Oba jednatelé dezinfekční firmy používali podle soudu fipronil na drůbežích farmách v Nizozemsku. Ohrozili tak zdraví veřejnosti, přičemž existuje podezření, že o zákazu používání tohoto preparátu věděli.

Skandál s toxickými vejci zasáhl už 15 zemí (zdroj: ČT24)

Policie v Belgii a Nizozemsku provedla v souvislosti s hledáním viníků několik razií. Úřady těchto zemí se v posledních dnech vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.

Eurokomisař Vytenis Andriukaitis odpovědný za zdraví a bezpečnost potravin chce do konce září svolat schůzku ministrů zemí zasažených aférou s insekticidem ve vejcích. „Obviňování a očerňování nikam nevede a já s tím chci skoncovat,“ uvedl. Nakažená vejce se podle Evropské komise objevila už v patnácti zemích. Vedle západoevropských států jsou mezi nimi Slovensko či Polsko, ČR ne.

Kvůli insekticidu byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec. Desetitisíce až statisíce vajec či příbuzných produktů byly vyvezeny také do Británie, Dánska, Rumunska, Polska či na Slovensko.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závrati.

  • Kód na vejci značí, ze kterého státu vejce pochází. Pokud je na vejci CZ, pochází z českých chovů.
  • První číslo kódu vyjadřuje způsob chovu slepic:
  • 0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
    1 – vejce nosnic ve volném výběhu
    2 – vejce nosnic v halách na podestýlce
    3 – vejce nosnic v klecích 
  • Poslední čtyřčíslí znamená registrační číslo hospodářství, ze kterého vejce jsou.
  • Pokud má vejce bílou skořápku, pochází s největší pravděpodobností z dovozu. V republice je totiž jen jedna farma, kde mají pouze bílá vejce. Bílá vejce je také možné získat od drobnochovatelů.

Francouzský ministr zemědělství Stéphane Travert prohlásil, že v jeho zemi se již prodalo přes 200 tisíc vajec dovezených z Belgie a Nizozemska, v nichž byla zjištěna přítomnost fipronilu. Obsah této látky byl však podle provedených testů tak nízký, že mohla být zkonzumována „bez vlivu na lidské zdraví“, řekl.

V Polsku místní úřady zachytily zásilky potenciálně kontaminovaných vajec ve třech vojvodstvích. „Ke spotřebitelům se vejce nedostala. Budou buď zničena, nebo vrácena německému dodavateli,“ řekl televizi TVN 24 mluvčí inspekce Jan Bondar. Dodal, že jde o 40 tisíc natvrdo uvařených vajec bez skořápky.