Nizozemsko našlo fipronil ve vejcích už loni. Nikoho neinformovalo, tvrdí Belgie

Události: Belgie tvrdí, že Nizozemsko o problému s vejci vědělo už loni (zdroj: ČT24)

Jedovatý insekticid fipronil, kvůli kterému byly z obchodů v Německu, Belgii a Nizozemsku staženy miliony vajec, byl ve vejcích v Nizozemsku zaznamenaný už loni v listopadu. Prohlásil to belgický ministr zemědělství Denis Ducarme. Nizozemské úřady podle něj přesto své evropské partnery neupozornily.

„Když nějaká země jako Nizozemsko, jeden z největších vývozců vajec na světě, nepředá takovou informaci, pak je to opravdu problém,“ řekl ministr zemědělství Ducarme během mimořádného zasedání belgického parlamentu.

Dodal, že svůj nizozemský protějšek požádal o vysvětlení. Mluvil také se zástupci Evropské komise (EK), kteří podle ministra „patrně tuto informaci již měli“.

Samy belgické úřady přitom podle úterního prohlášení EK věděly o podezření na kontaminovaná vejce už začátkem června, informovaly o něm ale poprvé až 20. července. Mluvčí EK Mina Andreevová ale nechtěla s ohledem na současné vyšetřování v Belgii a Nizozemsku poskytnout další informace.

Policie se teď zajímá o belgickou firmu, která měla zakázaný insekticid přimíchat k povoleným prostředkům a přes nizozemského distributora dodat na jednotlivé slepičí farmy.

  • Kód na vejci značí, ze kterého státu vejce pochází. Pokud je na vejci CZ, pochází z českých chovů.
  • První číslo kódu vyjadřuje způsob chovu slepic:
  • 0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
    1 – vejce nosnic ve volném výběhu
    2 – vejce nosnic v halách na podestýlce
    3 – vejce nosnic v klecích 
  • Poslední čtyřčíslí znamená registrační číslo hospodářství, ze kterého vejce jsou.
  • Pokud má vejce bílou skořápku, pochází s největší pravděpodobností z dovozu. V republice je totiž jen jedna farma, kde mají pouze bílá vejce. Bílá vejce je také možné získat od drobnochovatelů.

Německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) v úterý označil skandál s kontaminací vajec za kriminální. V rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ARD také uvedl, že selhal evropský systém včasného varování. Postup belgických úřadů Schmidt opakovaně tvrdě kritizoval a v úterý ho označil za nepřípustný.

Na pultech německých obchodů kontaminovaná čerstvá vejce už s největší pravděpodobností nejsou. Místní úřady teď obrátily pozornost na výrobky, ve kterých slouží jako ingredience – těstoviny nebo pečivo, říká zpravodaj ČT Václav Černohorský. Podle spolkového ministra zemědělství první testy žádné větší množství zakázané látky neodhalily.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se ale podávat zvířatům, jejichž maso se potom zpracovává k jídlu. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Dospělým při konzumaci běžného množství podle dosavadních zjistění zdravotní potíže nehrozí. Nevolnost nebo bolest hlavy ale mohou potkat děti.  „Podle našich výpočtů u našich vajec je při konzumaci už dvou vajec denně u dětí výrazně překročen limit stanovený EU,“ uvedl ministr zemědělství Dolního Saska Christian Meyer.