V Nizozemí, Belgii a Německu stahují z prodeje toxická vejce, v Česku budou kontroly

Obchody v Nizozemsku, Belgii a Německu stahují z prodeje miliony vajec, která obsahují toxický fipronil – látku, která se používá k likvidaci vší, klíšťat a blech. Člověku může poškodit játra, ledviny nebo štítnou žlázu. Jeho množství je dle úřadů nebezpečné pro děti. Vejce budou namátkově kontrolovat i veterináři v Česku.

Dvě značky insekticidu, jehož některé šarže obsahovaly účinnou látku fipronil s vysokým toxickým potenciálem, jsou na trhu vedle Belgie a Nizozemska také ve Francii, Itálii, Německu a Polsku.

Nizozemská potravinářská komora už zavřela na 180 farem. Úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA vyšetřuje 20 procent všech nizozemských drůbežáren, což znamená, že 80 procent vajec na trhu je nezávadných. Úřad zdůraznil, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel.

V Belgii a Nizozemsku začaly obchody vejce stahovat z trhu už v pondělí, nyní oznámilo podobný krok Německo. Některé řetězce jako REWE a jeho diskontní prodejny Penny stahují z pultů všechna vejce, jiné jen ta ze seznamu NVWA.

Kontrola vajec
Zdroj: Joern Pollex/ISIFA/Getty Images

Veterináři v Česku začnou namátkově kontrolovat vejce a kuřecí ze šesti zemí, kde se v chovech mohl nebezpečný insekticid používat.

Vejce z Belgie byla podle veterinární správy na českém trhu naposledy v dubnu a vejce z Nizozemí naposledy v květnu. Kuřecí maso z Belgie se v Česku naposledy objevilo v červnu. „Kuřecí maso z Nizozemska tady je, ale jde převážně o maso z Brazílie,“ doplnil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) čeká na případné informace ze zahraničí. „Pokud kolegové v zahraničí mají informace o tom, že by závadná potravina byla distribuována i v České republice, tak mají povinnost to zanést do systému rychlého varování RASFF, tudíž bychom o tom byli informováni a zavčas mohli reagovat,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

  • Používá se především v boji proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) ho považuje za mírně toxický, vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Velké množství může poškodit ledviny, játra a lymfatické uzliny.