Polovina bohatých Číňanů zvažuje odchod do ciziny, nejčastěji by zamířili do USA

Polovina čínských milionářů uvažuje, že se přestěhuje do zahraničí, nejčastěji by pak zamířili do Spojených států. Důvodem je především vzdělávání a znečištění životního prostředí v Číně. Vyplývá to z průzkumu mezi lidmi s majetkem od 1,5 milionu dolarů, z něhož čerpal server CNN.

Podle šetření společností Hurun Report a Visas Consulting Group jsou pro čínské boháče cílem číslo jedna USA, zejména Los Angeles, Seattle, San Francisco a New York. Na druhém místě je Kanada a za ní následuje Británie (vloni druhá) a Austrálie.

Z důvodů pro stěhování Číňané uvádějí především vzdělávání a životní prostředí. Až pak následuje oslabení čínské měny. Poslední z důvodů je však stále palčivější, zatímco vloni bylo devalvací jüanu znepokojeno 50 procent milionářů, letos už je to 84 procent.

Na vývoj domácí ekonomiky hledí s optimismem přes 60 procent bohatých Číňanů, ale jen 22 procent z nich si myslí, že Čína si vysoké tempo růstu – ve druhém čtvrtletí meziročně 6,9 procenta – udrží.

Americký časopis Forbes považuje za nejbohatšího Čínana Wang Jianlina, šéfa skupiny Dalian Wanda, která podniká v realitách a v showbyznysu. Jeho majetek časopis odhaduje na 30,3 miliard dolarů (přibližně 689,7 miliard korun). 

Pro srovnání, nejbohatším Čechem je majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner. Jeho odhadovaný majetek činí 12,2 miliardy dolarů (kolem 277,70 miliard korun podle současného kurzu).