Němci odhalili software pro manipulaci s emisemi u 24 tisíc vozů Audi

Německé úřady odhalily nezákonný software pro manipulaci s testy emisí v naftových automobilech Audi A8 a A7. Zjištění se týká zhruba 24 tisíc vozů vyrobených v letech 2009 až 2013, které bude zapotřebí svolat do servisů. Oznámil to ve čtvrtek německý ministr dopravy Alexander Dobrindt.

Software podle ministra rozpozná, že je vůz testován, a následně spustí systém pro čištění emisí. „Je jasné, že tyto automobily nemohou zůstat v současném stavu, proto také budou povinně svolány,“ citovala Dobrindta agentura DPA.

Automobilka Audi je součástí koncernu Volkswagen. Ten již předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových automobilů instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Podle tehdejších informací koncernu bylo softwarem vybaveno také zhruba 2,1 milionu vozů Audi. Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do asi 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Americký soudce Sean Cox schválil v dubnu vládní dohodu s německým automobilovým koncernem Volkswagen o urovnání jeho emisního skandálu. Volkswagen v rámci lednové dohody přiznal vinu a souhlasil se zaplacením 4,3 miliardy dolarů (zhruba 108 miliard korun).

Ve Spojených státech skandál zahrnuje skoro 600 tisíc aut. Dřívější dohody v USA mimo jiné předpokládají, že tamní majitelé problematických vozů obdrží od Volkswagenu odškodné až 10 tisíc dolarů (zhruba čtvrt milionu korun). Automobilka ale odmítá výzvy, aby podobným způsobem odškodnila i zákazníky v Evropě, kde se skandál týká zhruba 8,5 milionu automobilů.