Jarní mrazy dolehly na jablka, broskve i meruňky. Jurečka bude pro ovocnáře chtít 200 milionů

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se bude snažit přesvědčit vládu, aby uvolnila jako kompenzaci pro ovocnáře poškozené letošními mrazy 200 milionů korun. Ovocnáři přitom škody způsobené jarními mrazy vyčíslili na necelou půl miliardu. S mrazy se potýkali i v loňském roce, kdy stát nakonec pro ovocnáře uvolnil 133 milionů korun.

Podle ministra zemědělství by mohla vláda projednat dokument ideálně na přelomu června a července. „Jsme ve fázi, kdy zpracováváme podklady,“ dodal.

Podle Jurečky se bude ministerstvo snažit zjednodušit administrativu a zrychlit vyplácení. Úřad zvažuje využití dat Českého hydrometeorologického úřadu, která by se mohla použít k prokázání mrazových teplot v dané oblasti. „Výrazně bychom tím zjednodušili administrativu a mohli bychom zrychlit výplatu těch škod,“ dodal ministr. Zatím však neví, zda tento způsob půjde použít.

Největší finanční ztráty u jablek

Letošní jarní mrazy zničily českým ovocnářům přibližně čtvrtinu úrody v odhadované hodnotě 478 milionů korun. Nejvíce mrazy poškodily sady na Moravě, a to především na jihu. Největší propad sklizně se čeká u meruněk a broskví, a to kolem 80 procent. Finančně se největší ztráty odhadují u jablek jako hlavního ovocného druhu v Česku, měly by se pohybovat kolem 270 milionů korun.

Mrazy poškodily české ovocnáře druhý rok po sobě. Loňské škody se pohybovaly kolem 400 milionů korun, ty letošní jsou podle Ovocnářské unie tedy o pětinu vyšší. Některé moravské ovocnářské podniky by se kvůli druhému výpadku v řadě mohly podle předsedy unie Martina Ludvíka dostat do existenčních problémů.

Mrazy zasáhly Česko 21. dubna a 10. května. „Nejčastěji šlo o teploty kolem minus tří stupňů Celsia, ale na mnoha místech byly zaznamenány teploty i kolem minus šesti. Navíc mrazy působily většinou po celou noc, nešlo o žádné ranní přízemní mrazíky,“ přiblížil už dříve Ludvík.