Nový byt v Praze vyjde ještě dráž. Ceny chce zvyšovat většina developerů

Události ČT: Ceny nových bytů v Praze chce zvyšovat většina developerů (zdroj: ČT24)

Zájemci o bydlení v Praze se při výběru mezi novými byty budou muset připravit, že ceny půjdou nahoru. Zdražovat chce letos v hlavním městě téměř 80 procent developerů, přičemž v průměru mají ceny vzrůst o čtyři procenta. Stejné tempo se čeká i v následujícím roce. Vyplývá to ze studie, kterou zpracovala analytická společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou firmou KPMG ČR.

„V příštích několika letech v Praze s největší pravděpodobností ceny výrazně vzrostou. Důvodem bude převis poptávky nad nabídkou, který bude způsoben nedostatkem projektů. Důvodem je dlouhodobý tragický stav v legislativě povolovacích procesů, liknavý, alibistický a leckdy i šikanózní postup úřadů a politických subjektů vůči žadatelům o stavební povolení,“ uvedl obchodní ředitel firmy Abbey Pavel Satorie.

Zatímco nabídka nových bytů podle developerů letos v Praze poklesne meziročně o dvě procenta, poptávka se naopak zvýší o 5,5 procenta, takže převýší nabídku o 7,5 procentního bodu. „Na trhu bude stále docela horko, protože nabídka nových rezidenčních nemovitostí je v Praze velmi nízká,“ doplnil generální ředitel skupiny Crestyl Omar Koleilat.

Na „horký pražský trh“ se vydala také Sandra Gligić s manželem. Svůj byt si před lety pořizovali za 4,3 milionu korun – má 80 metrů čtverečních a poměrně velký balkon. Teď chtějí pořídit byt pro příbuzné. „V tuto chvíli řešíme byt 49 metrů čtverečních za mnohem vyšší cenu, za 4,5 milionu,“ poznamenala Gligić.

Podle údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci března meziročně vzrostla o 19,2 procenta na 72 131 korun za metr čtvereční.

Developeři v Praze prodali v prvním čtvrtletí 1350 nových bytů, meziročně o 15,6 procenta méně. Zásoba dostupných bytů klesla o 34,3 procenta na 3450. Zatímco v Česku se podle ČSÚ v prvním čtvrtletí začalo stavět meziročně téměř o polovinu více bytů v bytových domech, v Praze jejich počet už rok a půl meziročně klesá.

Zahájené byty v březnu 2017
Zdroj: ČT24

V březnu se začalo stavět 550 bytů, přičemž nejvíc jich přibude v Olomouckém kraji, bezmála dvě stě. V Praze to je jenom čtyřicet bytů. V šesti krajích se dokonce žádná stavba bytových domů nezahájila.

Omezení u hypoték doprovází zvyšující se úroky

Lidé navíc v prvním čtvrtletí pospíchali, aby stihli ještě získat co nejvyšší hypotéku, než úvěry na bydlení omezí centrální banka. Ta už v minulém roce vydala doporučení, po němž z trhu zmizely stoprocentní hypotéky. Lidé tak při půjčování peněz na bydlení musí část financí mít například z vlastních úspor. Od letošního dubna se pak omezení posunulo tak, že více jak devadesátiprocentní hypotéku už člověk nesežene.

Poslední čtyři měsíce pak rostou úrokové sazby hypoték. V dubnu dokonce vystoupaly po dlouhé době nad dvě procenta.