Hodnota bitcoinu stoupla na nový rekord přes 2100 dolarů

Kybernetická měna bitcoin pokračuje v růstech na nové rekordy a v pondělí její hodnota stoupla nad 2100 dolarů (téměř 50 tisíc korun). Za poslední měsíc tak vzrostla o více než 65 procent. Uvedla to na svých internetových stránkách BBC. Stabilní růst měny je zřejmě spojený se změnou politiky v Japonsku a Číně, které usnadnily spekulantům obchody s bitcoiny.

Podle agentury Bloomberg k pondělnímu dalšímu růstu bitcoinu přispělo také oslabení amerického dolaru a zpráva, že aerolinky Peach se staly první japonskou leteckou společností, která přijímá digitální měnu.

Posilování také pomáhají spekulace, že americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) by mohla změnit své rozhodnutí o bitcoinovém burzovně obchodovaném fondu dvojčat Winklevossových, který původně zamítla.

Úhrnná hodnota všech bitcoinů v oběhu nyní činí téměř 35,9 miliardy dolarů (848,3 miliardy korun).

Rostoucí zájem o bitcoiny vyvolal vznik mnoha dalších digitálních měn. K jejich oblíbenosti přispělo i to, že technologie, která stojí za bitcoinem, se nedokáže vyrovnat s jeho oblibou a růstem. Podle jednoho z odhadů bitcoiny nyní tvoří jen 47 procent všech obchodů s kryptoměnami a konkurenční měny jako ethereum a ripple posilují v posledních měsících mnohem rychleji než bitcoiny. Někteří komentátoři však již kvůli posilování těchto měn naznačují, že na trhu s kryptoměnami roste neudržitelná bublina.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.