Nejčastějším terčem podomního prodeje jsou senioři. Stále víc obcí ho zakazuje

Tažení proti podomnímu prodeji (zdroj: ČT24)

Za poslední tři roky se počet obcí zakazujících podomní prodej zečtyřnásobil. Podle údajů Sdružení českých spotřebitelů ho už zakázalo minimálně 320 radnic. Ani pokuta až 200 tisíc korun ale některé firmy neodradí.

Pět dní po zavedení zákazu podomního prodeje už ve Frýdlantu na Liberecku padaly první pokuty. Energetické služby tu i přes zákaz nabízeli prodejci - obyvatelé na ně zavolali strážníky.

„Městská policie Liberec má do dnešního dne dvě řešené události. Obě oznámili občané města. V obou případech šlo o prodejce elektrické energie a hlídka prodejcům uložila blokovou pokutu ve výši tisíc korun,“ uvedla mluvčí městské policie Liberec Daniela Bušková. 

Malé pokuty prodej nepotlačí

Právě kvůli nízkým pokutám prodejci nabízejí své produkty i přes zákaz dále. Hrozí jim sice až 200 tisíc korun, v praxi je to ale většinou jen zlomek.

„V roce 2016 řešila městská policie Šumperk celkem 15 případů podomního prodeje, za které byly uloženy pokuty v celkové výši 8,5 tisíce korun. V letošním případě řešila zatím tři případy, za které uložila pokuty v celkové výši tři tisíce korun,“ uvedla mluvčí města Šumperk Olga Hajduková.

Nová finta

Prodejci navíc vymýšlí stále nové možnosti, jak zákaz obejít. Lidem třeba nejdřív zavolají a nechají se do bytu pozvat. V takovém případě už se totiž nejedná o prodej mimo prostory obchodníka.

Podomní prodej se rozšířil zejména po zpřísnění pravidel pro předváděcí akce. Nejčastějším cílem prodejců jsou stále senioři.