Poprvé od konce intervencí pokořila česká měna hranici 26,50 koruny za euro

Koruna v pondělí odpoledne posílila vůči euru na 26,47 koruny za euro, čímž dosáhla nejsilnější úrovně od listopadu 2013, kdy Česká národní banka zahájila intervence proti posilování měny. Vyplývá to z průběžných informací na webu společnosti Patria Finance. Vůči dolaru pak česká měna posílila na 24,13 koruny za euro, což představuje nejsilnější hodnotu od loňského října.

„Za posílením může stát fakt, že určitá část trhu počítá s dřívějším navýšením úrokových sazeb. Silná koruna a nižší inflace však spekulanty může brzy dostat mimo hru, jak tomu bylo právě před ukončením intervencí,“ reagoval na vývoj kurzu analytik společnosti Roklen Radek Pavlíček.

Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka koruna profituje z klidnější situace po francouzských prezidentských volbách.

Vývoj kurzu české měny 15. 5. 2017
Zdroj: ČT24

V pozdějších hodinách česká měna zase začala oslabovat a vrátila se k hranici 26,50 koruny za euro. „I tak ale zůstává koruna silná. Podle mě má ještě prostor k posílení, a nemá ho málo – všechno je jen otázkou času,“ míní hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Intervence přesáhly dva biliony korun

Od ukončení intervencí 6. dubna se koruna zatím k hranici 26,50 koruny za euro krátce přiblížila 10. dubna. Minulý týden česká měna posílila vůči euru o devět haléřů a páteční obchodování zakončila na 26,57 koruny za euro. Podle dřívějšího vyjádření hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera poklidný vývoj zhruba měsíčního obchodování ukazuje, že spekulativní kapitál v tuzemské ekonomice poměrně trpělivě vyčkává.

V tomto týdnu může být podle analytiků pro kurz koruny zajímavý odhad hrubého domácího produktu za první čtvrtletí, který Český statistický úřad zveřejní v úterý.

Česká národní banka od listopadu 2013 do letošního dubna intervenovala na devizovém trhu s cílem oslabit korunu a držet její kurz nad 27 korunami za euro. Za tu dobu nakoupila eura za více než dva biliony korun, nejvíce peněz vynaložila letos v březnu, a to 520 miliard korun.