Češi loni víc nakupovali chytré telefony, nejoblíbenější značkou byl Samsung

Prodej chytrých telefonů v Česku se loni zvýšil o 2,4 procenta na 2,7 milionu. Na Slovensku trh rostl o deset procent na 1,3 milionu dodaných zařízení. Uvedla to analytická firma IDC. Letos za první čtvrtletí čeká proti závěru loňského roku pokles prodeje.

Nejprodávanější značkou na obou trzích byl Samsung s třicetiprocentním tržním podílem, zatímco značky Huawei a Lenovo bojovaly o druhé místo. Lenovo skončilo na druhém místě na Slovensku a třetí v České republice. Apple byl v obou zemích stabilní na čtvrtém místě.

Pro všechny ostatní hráče byl rok 2016 těžkým rokem, a to v České republice i na Slovensku. Microsoft, Sony, HTC, LG a Alcatel se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 staly marginálními hráči na obou trzích, když každý měl méně než tříprocentní podíl na trhu.

Český trh je pro prodejce obecně náročnější na budování a obranu svých pozic, neboť mobilní operátoři v České republice drží jen asi 40 procent trhu, ve srovnání s přibližně 70 procenty na Slovensku.
Ina Malatinská
analytička IDC

Přibližně 80 procent chytrých mobilů dodaných v ČR a na Slovensku ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 podporovalo standard Long Term Evolution (LTE). Průměrná prodejní cena LTE smartphonu meziročně poklesla o 7,9 procenta v Česku a o 11,6 procenta na Slovensku.