Zaměstnavatelé i odbory doufají, že demise vlády nezadrhne důležitá vyjednávání

Zaměstnavatelé i odbory doufají, že demise vlády nezadrhne důležitá vyjednávání (zdroj: ČT24)

Hospodářství jako celek by demise vlády podle ekonomů ohrozit neměla. Zaměstnavatelům i odborářům ale záleží na tom, aby dosavadní důležitá vyjednávání neskončila vniveč, ať už jde o dotace na vysokorychlostní internet, nebo o platy.

Podle Hospodářské komory česká ekonomika krátkodobě demisi vlády nijak nepocítí. „První reakce, třeba koruny, jak nás hodnotí zahraniční analytici či reakce na různých trzích ukazují, že tomu tak vskutku je,“ říká prezident komory Vladimír Dlouhý.

Když premiér Bohuslav Sobotka oznámil demisi vlády, koruna se pohnula mírně. „Krátkodobě oslabila o nějakých sedm haléřů, ale během minut se vrátila na úroveň, kde se obchodovala před oznámenou demisí. Žádný negativní efekt na trzích prakticky nebyl,“ potvrzuje analytik Komerční banky Marek Dřímal. Ve středu pak měla koruna tendenci spíš posilovat a z hranice 26,90 koruny za euro se vyhoupla až pod 26,75 koruny za euro.

Na rozdíl od Polska nebo Maďarska je českým trhům docela jedno, co se na politické scéně děje. „Zahraničí už si zvyklo, že my jsme tady takový nestabilní národ v tom, že nám leckdy vláda spadne,“ podotýká hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš pak míní, že by negativně mohlo být na pražské burze pro část titulů vnímáno, kdyby se do budoucí vlády dostala komunistická strana, která by tlačila na výrazně vyšší zdanění.

Hospodářská komora: Potřebujeme slibované reformní kroky

Otázka však je, co teď bude se zbývajícími vládními plány. Podnikatelé už v mnoha případech často počítali se změnami, které vláda chtěla do voleb dotáhnout - třeba slibované dotace na vysokorychlostní internet.

„Co my potřebujeme, jsou reformní kroky, která tato vláda slibovala ještě udělat a nenaplnila. Jsou to věci, které bychom měli dělat, a najednou se to zbytečně zastaví,“ podotknul Dlouhý.

Pokud by se podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje agonie prodlužovala, tak se nebude pracovat na klíčových věcech. „Různá legislativa v oblasti digitalizace, řešíme trh práce, který je poměrně složitý, takže potřebujeme funkční exekutivu i funkční legislativní proces,“ uvedl.

Odborům pak záleží na vyjednávání o platech a minimální mzdě. „Vláda má mandát, i kdyby byla v demisi,“ upozorňuje předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Nemám žádnou obavu, že by se to neprojednalo,“ tvrdí.

Obtížné však může být i sestavování státního rozpočtu pro příští rok. Vláda jej měla začít řešit už na přelomu května a června. Pokud se neschválí včas, bude to mít zřejmě důsledky i na čerpání evropských peněž.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) uvedla, že při případném rozpočtovém provizoriu Evropská komise zastaví Česku proplácení všech evropských fondů. Letos je podle ní predikce 50 miliard korun.

Uložit