Meziroční inflace se v březnu dotáhla na 2,6 %. Oproti únoru však ceny zůstaly stejné

Růst spotřebitelských cen v březnu dál zrychloval (zdroj: ČT24)

Meziroční inflace v březnu vzrostla na 2,6 procenta z únorových 2,5 procenta. Zdražily potraviny a pohonné hmoty. Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel podotýká, že celkové inflaci v současnosti pomáhá to, že právě před rokem byly ceny pohonných hmot nejnižší. Ve srovnání s únorem se však spotřebitelské ceny nezměnily.

„Ačkoli doposud rostoucí ceny potravin a ceny pohonných hmot v březnu meziměsíčně mírně poklesly, z meziročního pohledu zůstal jejich příspěvek k inflaci nadále významný,“ podotknul hlavni ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Hlavním důvodem, proč rostou ceny v Česku, jsou především vyšší náklady na dovoz zboží ze zahraničí. Vidíme tady efekt dražší ropy a vidíme efekt silné poptávky.
Petr Dufek
analytik ČSOB

Z potravin v březnu meziročně zdražily vejce a máslo zhruba o pětinu, cukr o víc než čtvrtinu, sýry o víc než 16 procent a pečivo o devět procent. Ceny pohonných hmot vzrostly o téměř 17 procent. Lihoviny se prodávaly dráž o zhruba čtyři procenta a tabákové výrobky o téměř pět procent. Stouply platby za nájemné, vodu, elektřinu i tuhá paliva, ceny stravovacích služeb se zvýšily o šest procent.

Vývoj meziroční míry inflace
Zdroj: ČSÚ

Naopak ke snížení inflace působilo zlevnění bytového vybavení a zařízení domácnosti, zemního plynu o víc než sedm procent a tepla a teplé vody o 0,7 procenta. Ceny zboží úhrnem meziročně vzrostly o 2,5 procenta, ceny služeb o 2,7 procenta.

Analytik Raiffeisenbank Brožka: Před rokem byly zejména ceny pohonných hmot a potravin výrazně nižší (zdroj: ČT24)

Inflace splňuje cíl ČNB. Kdy přistoupí ke zvyšování úrokových sazeb?

Meziroční inflace se tak i v březnu držela nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Centrální banka minulý čtvrtek ukončila devizové intervence, které zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a vyhnout se deflaci. Nejnižší hodnotu vykázala od té doby inflace v červnu 2014, kdy byla nulová.

Aktuální čísla podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela potvrzují, že odstranění kurzového závazku byl správný krok

Inflace by měla v následujících měsících pomalu zvolňovat, míní Zeisel. „Podle našeho odhadu by se ale měla držet po celý letošní rok nad dvouprocentním cílem ČNB,“ dodal.

Březnová inflace převýšila hodnotu odhadovanou ČNB o 0,3 procentní body. Z tohoto pohledu se jeví jako správné, že ČNB ukončila režim intervencí krátce po skončení jejího závazku.
Patrik Rožumberský
analytik UniCredit Bank

Když se inflace bude udržitelně vyvíjet a stabilně se vrátí na úroveň okolo dvou procent, je podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka logické, že budou postupně zvyšovat úrokové sazby. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny. „Viděl bych to někdy na přelomu tohoto a začátku příštího roku,“ prohlásil Rusnok.