Dohodnuto. Nejdelším podmořským plynovodem světa by měl plyn proudit od roku 2025

Dohoda o nejdelším podpořském plynovodu podepsána (zdroj: ČT24)

Se začátkem dubna se otevírá nová cesta pro dodávky plynu do Evropské unie. Podle dohody mezi Kyprem, Itálií, Izraelem a Řeckem má vzniknout nejdelší podmořský plynovod světa. Evropu bude zásobovat z východního Středomoří. Rostoucí energetický hlad Orientu se už teď sytí z plovoucích ropných plošin v izraelské ekonomické zóně. Od ledna z nich proudí plyn i do Jordánska. Po nové dohodě by měl během pár let plynout i do Evropy.

„Je to významný krok, který nám pomůže ve strategii diverzifikace,“ uvedl k podpisu dohody eurokomisař pro ochranu klimatu a pro energetiku Miguel Arias Canete. Nejdelším a nejhlouběji položeným podmořským plynovodem světa z Izraele a Kypru přes Řecko a Itálii, o délce tisíc tři sta kilometrů, by měl plyn začít proudit do Evropy v roce 2025.

Zásoby plynu v bilionech kubíků

Po řadě významných objevů plynu v poslední dekádě se východní Středomoří proměnilo z oblasti krásných pláží a rybolovu v klíčový energetický koridor. Podle posledních odhadů skrývá tato oblast deset až patnáct miliard kubíků zemního plynu. Dost pro místní země i pro export.

Kudy povede nejdelší podmořský plynovod světa
Zdroj: ČT24

Zkušební vrty a analýzy ukazují, že na vytěžení ve vodách Egypta, Izraele, Kypru, Libanonu a Sýrie čekají další biliony kubíků. Vedle astronomických zisků z vývozu to znamená také zásadní úspory těžících zemí. „Nastavili jsme si cíl snížit podíl ropných paliv v dopravě o šedesát procent do roku 2025,“ sdělil ředitel izraelského Úřadu pro alternativní paliva Ejal Rosner.

Tak jako každá dobrá zpráva z Blízkého východu má i tato svoje ale. Izrael a Libanon spolu vedou spor o mořskou hranici a Palestinci v Gaze si nárokují svůj podíl. Izraelské námořnictvo si proto už objednalo nové korvety na ochranu plovoucích těžebních plošin.

Vydáno pod