Dlouhý: Euro nepřinese jen výhody při cestování. Je to de facto politická věc

Dlouhý: Euro je de facto politická věc (zdroj: ČT24)

Většina českých firem je podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého na ukončení kurzových intervencí České národní banky připravená. Připraveni naopak nejsme na zavedení eura, řekl v Interview ČT24. Lidem je podle něj nutné vysvětlit, že nemá jenom ekonomický, ale i politický aspekt, a Česku nepřinese jen výhody při cestách za hranice.

Česko-německá obchodní a průmyslová komora označila Česko za nejatraktivnější investiční lokalitu pro německé investory. Co myslíte, že hraje nejdůležitější roli?

Skvělé je, že to Němci říkají. Jen bych si přál, aby už to do budoucna bylo při stále menších a menších investičních pobídkách, protože většinou jsou to velmi zavedené firmy… Po dvaceti letech už by to také neměly být jen investice, které zde vytvoří dceřinou společnost, ale přitom základní výzkum a celý výrobní řetězec je v Německu.

A důvody, proč jsou Němci u nás spokojení? Vysoce kvalifikovaná pracovní síla při relativně nižší mzdě než v Německu. Regulace, jakkoliv si na ni stěžujeme, je v Německu daleko horší. Podmínky na pracovním trhu začínají být napjaté. Nechci zpochybňovat, že by naše odbory nevyjednávaly tvrdě, ale asi si Němci pořád myslí, že je lepší vyjednávat s českými než s německými odbory. 

Ve čtvrtek zasedá bankovní rada České národní banky. Odhad ukončení intervencí směřoval k dubnu. Jak by ho měla ČNB provést?

To rozhodně není otázka pro prezidenta Hospodářské komory. Žádní prezidenti by neměli exit moc komentovat. Okomentuji to pouze z hlediska, jak to vidí naši podnikatelé. Na rozdíl od roku 2013, kdy řada firem byla překvapena přijetím kurzového závazku, se zdá, že se všichni zahedgovali (pojistili proti případnému výkyvu kurzu, pozn.red.) a počítají s tím.

Může se stát, že trhy po exitu v důsledku různých spekulací vyženou korunu krátkodobě k většímu posílení. Někteří ekonomové ale zase připouští, že by mohla krátkodobě naopak oslabit. Myslím, že neoslabí. Přál bych si, abychom se především nevylekali krátkodobého kolísání v prvních dnech a věřili, že se vrátí na trajektorii velmi pomalého postupného posilování.

Tato vláda se na zavedení eura nechystala. Jak myslíte, že se budou vyvíjet podmínky pro tu příští?

Z mého pohledu tento problém není na stole. Měl by tam být, až budeme opravdu vědět, že nás eurozóna chce. Lidem také musíme poctivě vysvětlit, že euro nemá jenom ekonomický aspekt. Je to de facto politická věc.

Každý občan naší země by si měl uvědomit, že to nebude jenom výhoda, když někam bude cestovat, ale že euro de facto znamená, že jsme součástí jednoho státního celku. Má-li fungovat efektivně, musíme mít jednotnou fiskální politiku, daně se musí sbližovat, musíme mít společný dluh. To jsou věci, na které si nemyslím, že jsme v daném okamžiku připraveni. Dokonce na ně není připravena ani řada zemí v eurozóně, což je ten problém.

Může se Velká Británie obejít bez pracovní síly z východnějších regionů?

Už před pěti, sedmi lety se říkalo, že když se Britovi rozbije doma plynový sporák a zavolá British Gas, tak přijde za tři týdny. Když zajde za roh k Polákovi, který má na dveřích, že má licenci na opravu plynových sporáků, přijde odpoledne. To je nepřímá odpověď na vaši otázku.

Britové jsou nicméně otevřenou společností s migranty z obrovské části světa. V tomto si myslím poradí.

Celý rozhovor si můžete přehrát v přiloženém videu.