Ceny u pump lehce klesly, nejlevněji je v Pardubickém kraji

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zlevnily. Cena nafty a nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy shodně o sedm haléřů na průměrných 30,45 koruny za litr, respektive 31,23 Kč/l. Od poloviny ledna ceny stagnovaly a měnily se jen minimálně. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Nejdražší jsou stejně jako před týdnem stále pohonné hmoty v Praze. Benzin přijde pražské řidiče – jako jediné v zemi – v průměru na více než 32 korun, na 32,01 koruny za litr. Nafta stojí v Praze 31,37 Kč/l, rovněž v ostatních regionech její průměrná cena za litr hranici 31 korun nepřekročila.

Naopak nejlevněji pořídí motoristé pohonné hmoty v Pardubickém kraji, kde benzin přijde v průměru na 30,73 koruny za litr a nafta na rovných 29,96 koruny, v ostatních krajích se pod 30 korun za litr nedostala.

„Důvodem poklesu ceny jsou vysoké zásoby ropy v USA, protože jejich těžaři se vrací na trh. Cena 50 dolarů na barel podpořila jejich těžící aktivity, a tak chrlí na globální trh mnoho milionů barelů, a to investory znepokouje, že bude příliš mnoho ropy,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. 

Jaký bude další vývoj?

„V nejbližším týdnu očekáváme pokles cen pohonných hmot o 15 až 20 haléřů a zlevňování by mělo trvat až do konce března. Cena ropy na globálním trhu od počátku března prudce klesá,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ve srovnání s okolními zeměmi je podle něj cena pohonných hmot v Česku relativně nízká. Jak vyplývá z dat Evropské komise, levnější benzin lze natankovat jenom v Polsku, kde stojí litr v průměru 29,83 Kč. Naopak v Německu se cena dostala nad 38 korun, na Slovensku na 35,50 Kč, v Rakousku stojí litr benzinu 32,30 Kč. Ze zemí EU je nejdražší Itálie, kde se cena blíží 42 korunám. 

Vývoj ceny benzinu a nafty (v CZK) a ropy (v USD)
Zdroj: Investing.com/Kurzy.cz

Pohonné hmoty od konce loňského listopadu až do poloviny letošního ledna rychle zdražovaly. Jen zhruba za měsíc a půl tehdy benzin zdražil téměř o 1,50 koruny a nafta skoro o dvě koruny. Poté se ale růst téměř zastavil. Ceny stále pomalu rostly, od půlky ledna do začátku března však už benzin zdražil jen přibližně o dvě desítky haléřů a nafta o desítku haléřů.