Ceny rostou v Německu i na Slovensku. Inflace v Česku je ale dynamičtější

Meziroční míra inflace v Německu vystoupila v únoru na 2,2 procenta. Dostala se tak nejvýše od srpna 2012. Na Slovensku pak ceny rostly meziročně o 1,2 procenta, čímž dosáhly nejvyšší úrovně od srpna 2013. V obou zemích však dynamika zvyšování cen zůstává za mírou inflace v Česku, která v únoru dosahovala 2,5 procenta.

Inflace v Německu se poprvé od září 2012 dostala nad úroveň oficiálního cíle Evropské centrální banky (ECB) pro celou eurozónu. Zatímco v lednu činila 1,9 procenta, v únoru už rostly ceny v Německu tempem 2,2 procenta.

Banku by to mohlo přimět k tomu, aby začala uvažovat o postupném zpřísňování měnové politiky. Cílem ECB je, aby se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen pohybovalo těsně pod dvěma procenty. ECB v posledních letech měnovou politiku výrazně uvolňuje, aby podpořila inflaci. Zavedla například záporné depozitní sazby a spustila nákupy vládních dluhopisů.

Ke kritikům uvolněné měnové politiky ECB patří například šéf německé centrální banky Jens Weidmann a mnozí němečtí politici. Veřejnost nese nelibě zejména to, že extrémně nízké úroky poškozují střadatele.

Ceny potravin se v německých obchodech v únoru meziročně zvýšily o 4,1 procenta, ceny alkoholických nápojů a tabáku pak o 2,3 procenta. Ceny v dopravě vzrostly o pět procent. Meziročně klesly pouze ceny v komunikacích, a to o 0,9 procenta.

Slovensko nechává deflaci za sebou

Na Slovensku pak růst cen zaznamenali ve většině sledovaných kategorií, nejvýrazněji ve zdravotnictví a dopravě. Potraviny zdražily o 2,8 procenta, což je nejvíce za poslední více než tři roky.

Ještě v lednu byla inflace na Slovensku pod jedním procentem a ekonomové v průměru očekávali, že pod touto úrovní ještě zůstane. Ceny a zboží a služeb se ale nakonec zvýšily rychleji.

  • 2016: -0,5 %
  • 2015: -0,3 %
  • 2014: -0,1 %
  • 2013: 1,5 %
  • 2012: 3,7 %
  • 2011: 4,1 %
  • Zdroj: Eurostat

V letech 2014 až 2016 se přitom Slovensko potýkalo s deflací, při níž ceny zboží a služeb klesají. Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze odhadla, že v letošním roce spotřebitelské ceny vzrostou o 1,2 procenta a že tempo inflace bude v dalších letech zrychlovat.