Podle Brna i Prahy Uber porušuje zákon, po vládě žádají vyjasnění podmínek

Krnáčová a Hollan: Uber porušuje zákon (zdroj: ČT24)

Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) i náměstka brněnského primátora Matěje Hollana (Žít Brno) dopravní služba Uber porušuje silniční zákon. Po ministerstvech dopravy a průmyslu a obchodu proto nyní oba shodně žádají změnu legislativy. Uber již dříve uvedl, že služba splňuje požadavky evropského práva a tvrdí, že není taxislužbou, ale spolujízdou.

Řidiči, kteří pro Uber jezdí na živnostenský list, používají aplikaci, v které se zobrazí objednávka cestujícího. Tomu se strhne automaticky projetá částka z platební karty po ukončení jízdy. Uber provázejí spory v řadě zemí Evropy. Legislativa totiž není zatím připravená na regulaci tzv. sdílené ekonomiky.

Nechceme vzbudit dojem, že se chystáme brojit proti modernímu způsobu přepravy. To, s čím přichází Uber, se ale pohybuje za hranou zákona, protože je to klasická taxislužba s virtuálním dispečinkem, která se ale rozhodla, že nebude dodržovat zákonná ustanovení a že pojede mimo systém. To není možné dopustit.
Matěj Hollan
náměstek brněnského primátora

„Z našeho pohledu se nejedná o sdílenou ekonomiku. Jedná se o porušování zákona o silniční dopravě,“ řekla Krnáčová po společném jednání s Hollanem. „Je třeba, aby se změnila legislativa. Domluvili jsme se, že společně s primátorem Brna Petrem Vokřálem (ANO) vyzveme ministerstva ke společnému jednání, abychom tuto situaci zlepšili.“ Dopisy oběma ministerstvům by měly být podle Krnáčové hotovy a odeslány ještě tento týden.

Podle Hollana chtějí města vytvořit pro všechny podnikatele rovné podmínky. „Nechceme vzbudit dojem, že chceme brojit proti aplikacím a modernímu způsobu přepravy a taxislužby. Tyto aplikace jsou budoucností v taxislužbě. Chceme, aby všichni dodržovali zákony. Uber dnes zákon obchází a získává konkurenční výhodu,“ řekl Hollan.

Proti alternativním přepravcům protestovali taxikáři z Prahy i Brna

Zástupci brněnských taxikářů na začátku letošního března předali magistrátu města Brna koncept žaloby, s jejíž pomocí chtějí zabránit poskytování služeb společnosti Uber ve městě. Považují ji za nekalou konkurenci, protože nabízí služby odpovídající taxislužbě, řidiči však neplní povinnosti, které pro taxikáře ze zákona vyplývají. Proti Uberu protestovali jízdami minulý týden rovněž pražští taxikáři.

Praha se dlouhodobě potýká v oblasti taxislužby s problémy, a to zejména s předražováním jízd. Městská policie zřídila na boj s nepoctivými taxikáři zvláštní skupinu a magistrátní úředníci v rámci boje postihují i řidiče takzvané smluvní přepravy, kteří jezdí s různými mobilními aplikacemi, ale bez taxametru a příslušného povolení.

Postoj Prahy minulý týden kritizovali pražští zastupitelé za Piráty. Podle nich by Praha měla naopak vytvořit vizi, jak by měla fungovat a být regulována takzvaná sdílená ekonomika.