Klesne spotřební daň u piva? V rozpočtovém výboru návrh ODS doporučení nezískal

Rozpočtový výbor ve sněmovně řešil návrh opoziční ODS, aby se snížila spotřební daň u piva. Sazby mají klesnout tak, aby se blížily úrovním před rokem 2010, než došlo ke zvýšení daně. ODS chce snížením kromě jiného kompenzovat restauracím zavedení elektronické evidence tržeb. Výbor ve středu žádné usnesení nepřijal, pro doporučující stanovisko nehlasoval dostatečný počet členů, značná část z nich se totiž zdržela.

Zákon loni v prosinci odmítla také Sobotkova vláda, ve sněmovně ale prošel do druhého čtení a ani středeční stanovisko rozpočtového výboru nebrání jeho případnému přijetí v parlamentu. 

ODS navrhuje snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Do roku 2010 byla sazba daně 24 Kč. Snížení sazeb navrhla i u malých nezávislých pivovarů, čímž chtěla podpořit tyto pivovary i rozvoj měst a okolních regionů.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury jsou pro snížení daně tři důvody: „Vyšší spotřební daň u piva byla zavedena od 1. ledna 2010, prosadila to Rusnokova úřednická vláda jako protikrizové opatření a už tehdy se slibovalo, že je to opatření na rok či dva, ale nejvýše tři roky. Ale už to platí osmým rokem,“ uvedl Stanjura ve Studiu 6. 

Navíc se podle něj změnil trh s pivy. „Kromě tradičních silných pivovarů vznikají i minipivovary, po celé ČR jich existuje asi 350 a nepatrné snížení daně pomůže i jim,“ dodává šéf poslanců ODS. Třetí důvod je podle Stanjury ten, že může snížení daně restauracím kompenzovat náklady s EET. 

Zbyněk Stanjura: Snížení daně by pomohlo také minipivovarům (zdroj: ČT24)

Vláda návrh odmítla, úspora by prý byla na jedné desítce asi 30 haléřů

Vládu na jednání rozpočtového výboru zastupovala náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. S návrhem vyslovila nesouhlas, upozorňovala na předchozí argumenty vlády. Podle kabinetu není návrh zcela slučitelný s právem EU, protože spotřební daň je daň harmonizovaná v celé Unii.

Vláda navíc uvedla, že snížením spotřební daně z piva by vznikla nerovnost ve zdaňování spotřební daní, která by mohla být chápána jako nežádoucí signál o politické vůli ke snižování i jiných sazeb spotřebních daní, například u lihu, pohonných hmot nebo cigaret.

Návrh automaticky neznamená, že klesnou ceny piva pro spotřebitele. Podle vlády by snížení základní sazby znamenalo u půllitru desetistupňového piva úsporu asi 0,30 Kč. Naopak dopady na rozpočet by byly asi 800 milionů ročně, podle ODS 500 milionů.

Kalousek: Vládní stanovisko účelové a hloupé

Ve sněmovně ale zákon přečkal návrh na zamítnutí, který vznesl poslanec vládního ANO Bronislav Schwarz, a prošel do druhého čtení.

Zpravodaj k předloze a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil vládní zdůvodnění negativního stanoviska za nekvalifikované, účelové a hloupé. Sazbu daně lze podle něj upravit tak, aby nebyla v rozporu s EU. Navíc podle něj není v silách žádného ministra financí odhadnout inkaso spotřební daně s přesností na jednu miliardu korun; přesnost se podle něj pohybuje kolem dvou až tří miliard.