Jurečka: Třetí a čtvrtou vlnu EET odmítáme. Pro ty, co fakturují, nedává logiku

Marian Jurečka a Miroslav Kalousek o EET i zákonech v parlamentu (zdroj: ČT24)

Lidovci odmítají start třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb, která se v příštím roce bude týkat například řemeslníků, svobodných povolání nebo autoservisů. Ministr zemědělství Marian Jurečka to řekl v Otázkách Václava Moravce. U podnikatelů, jejichž platby probíhají bezhotovostně s fakturou, je prý EET zbytečná. Ve vládě, která by toto prosadila, by Jurečka podle svých slov neseděl.

„Jejich příjmy probíhají fakturací a převody na účet. My od začátku říkáme, že pro tyto skupiny podnikatelů EET nedává logiku,“ podotkl Jurečka.

Od března příštího roku by se do EET měla zapojit například svobodná povolání, autoservisy nebo dopravní firmy, v červnu pak řemesla a výrobní činnosti.

Jurečka uvedl, že EET se zavádí postupně právě kvůli tomu, aby o něm rozhodla příští vláda. „Proto jsme prosadili to rozložení v čase, aby budoucí Poslanecká sněmovna a nová vláda mohla rozhodnout, jestli ano, či ne,“ řekl.

druhou vlnou se tento týden pod EET zahrnulo celkově kolem 120 tisíc podnikatelů. Nynější start se týká velkoobchodu a maloobchodu. Už od prosince vystavují evidované účtenky  restaurace a hotely.

Drobným podnikatelům (hlavně majitelům menších prodejen) působících v obcích s tzv. menším rozvinutím služeb chtějí instituce pomoci. Mnozí provozovatelé prodejen totiž raději zavřou, než aby si pořídili a obsluhovali pokladny pro EET.

Náležitosti účtenky
Zdroj: ČT24/Podnikatel.cz

Na podporu majitelům drobných prodejen na venkově by podle Jurečky mohlo teoreticky jít zhruba 700 milionů korun. Ukazují to prý odhady Asociace tradičního českého obchodu. Takovou částku by podle ministra mohly poskytnout dílem stát, obce a kraje. Na konkrétní podobě se ale stále pracuje.

Jurečka je podle svých slov ochoten v rámci resortu uvolnit částku kolem čtvrt miliardy korun.  Stát má mít prý zájem na tom, aby se venkov dál nevylidňoval a poskytoval alespoň základní služby.

„Jedna z úloh státu je zajistit lidem, ať jsou to senioři, či matky na mateřské, aby stát jim byl schopen zabezpečit, že si mohou nakoupit potraviny, vodu a podobně,“ řekl ministr.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by ale prodejci potřebovali spíše volnější ruku. „Jestliže chcete dělat z obchodů na venkově veřejnou službu, kterou musí financovat státní rozpočet, tak sem vracíte socialismus. To není veřejná služba, to je svobodné podnikání a vy z něj děláte socialistické komunální služby,“ řekl Kalousek.

Ministr zemědělství Jurečka také dlouhodobě prosazoval, aby z online evidence byli vyjmuti například prodejci na farmářských trzích. V letošním roce prý ale s žádným návrhem na změnu nepřijde. „Ukázalo se, že Poslanecká sněmovna v tomto složení tomu nedá podporu,“ dodal. Ostatně ani šéf státní kasy Andrej Babiš už do konce volebního období se změnami nepočítá.