Konec zábavy: Firma Walt Disney varuje před obchodní válkou s Čínou

Zábavní průmysl v USA varuje před zpřetrháním vazeb s Čínou. Obavy z protekcionismu a možné „obchodní války“ aktuálně zaznívají od výkonného ředitele Walt Disney – společnosti, pro kterou je asijská země stále důležitějším trhem. V Šanghaji se loni otevřel Disneyland jako vůbec první zábavní park na pevninské Číně.

Společnosti, která má rozdávat úsměvy, přidělává politika Bílého domu stále více zakaboněnou tvář. Během loňské kampaně Donald Trump hrozil, že zavede na čínský dovoz až 45procentní přirážky. Chce tím řešit podle jeho slov stále nevýhodnější obchodní pozici vůči Pekingu.

„Otevřená obchodní válka s Čínou by byla pohromou pro nás i americký obchod obecně,“ nechal se slyšet nejvyšší manažer firmy Walt Disney Bob Iger.

Stavba Disneylandu v Šanghaji (rok 2015)
Zdroj: Reuters

Kriticky se vyjádřil také k Trumpově protiimigračnímu dekretu, kterým prezident zakázal vstup do země obyvatelům sedmi muslimských zemí.

Disney navíc finančně neprožívá šťastné období. Jeho hospodářské výsledky za minulý říjen až prosinec překvapivě klesly o tři procenta ve srovnání s předchozím rokem.

Poklesu nezabránil ani zmiňovaný šanghajský Disneyland, jehož branami od červnového otevření prošlo více než 7 milionů lidí.

Šanghajský Disneyland
Zdroj: Reuters