Nová dohoda zruší poplatky za roaming v EU, čeští operátoři vyhrožují zdražením

Vysokým účtům za volání v zahraničí by od poloviny června mělo v Evropské unii definitivně odzvonit. Zástupci EU se shodli na podobě cen za využívání roamingových služeb, které si mezi sebou účtují operátoři jednotlivých zemí, což má znamenat konec roamingových poplatků i pro samotné spotřebitele. Čeští poskytovatelé komunikačních služeb ale protestují.

Poplatky za používání telefonu při cestě do zemí Evropské unie se snížily už loni na jaře a letos by mohli Češi volat z dovolené za domácí ceny. Zástupci členských zemí EU, europarlamentu a Evropské komise se totiž shodli na jednom z posledních kroků, a to podobě poplatků, které si budou moci navzájem účtovat mobilní operátoři za využívání roamingových služeb.

„Byl to poslední díl skládačky. Od 15. června budou moct Evropané cestovat skrze Unii bez poplatků za roaming,“ prohlásil místopředseda Evropské komise pro digitální jednotný trh Andrus Ansip. „Zároveň jsme si museli být jistí, že operátoři budou moct dál soutěžit na svých domácích trzích. Dnes jsme dostáli našemu slibu,“ dodal.

Dosažený kompromis tedy pro operátory znamená, že od 15. června bude pro velkoobchod nastaven strop na 0,032 eura za minutu volání a 0,01 eura za textovou zprávu. Ve stejný den začne také platit hranice 7,7 eura (208 korun) za 1 GB dat, která se během pěti let postupně sníží až na 2,5 eura (68 korun) za 1 GB dat od ledna 2022.

Pokud dohoda začne platit, přinese podle mluvčího Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martina Drtiny koncovým spotřebitelům citelné snížení nákladů na telefonování z dovolené či zahraničních cest. Současně budou zavedeny podmínky, které zabrání zneužívání těchto změn v roamingu. Pro operátory to potom znamená konec období nejistoty, jak budou nová pravidla vypadat.

„Jestliže tuzemští operátoři zavedou neomezené datové tarify nebo na těch současných významně zvýší datový objem, pak jim nová pravidla dávají možnost žádat regulátora o souhlas s uplatňováním příplatků v těch případech, že by to začalo ohrožovat jejich domácí cenové modely,“ doplnil Drtina. 

Hrozba zdražení jiných služeb?

Podle operátorů se roamingová regulace přenesla prakticky výhradně na úroveň politických debat, které nerespektují ani jednotlivá doporučení národních regulátorů, a dokonce ani doporučení evropského regulátora BEREC.

„Dosavadní návrhy týkající se cenových stropů považujeme obecně za nepřiměřené, neboť nezaručí pokrytí všech velkoobchodních nákladů, které jsou spojené s roamingem,“ řekla ČTK mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Tuzemští operátoři už během loňského roku varovali před zvýšením cen jiných služeb. Za roamingem podle nich stojí vysoké náklady za propojování hovorů i datových přenosů.

„Je dobré se dívat, jestli operátoři zdražují v dalších zemích, a ono tomu tak není. Zlevňují a nikde jinde, pokud vím, nevyhrožují zdražením roamingu ani jiných služeb, protože si to prostě nemůžou dovolit,“ uvedl pro ČT24 redaktor Lidových novin Jan Klesla.

Zástupci Evropské unie se shodli na podobě poplatků za využívání roamingových služeb (zdroj: ČT24)

České ceny neomezených tarifů jsou až dvojnásobné ve srovnání s dalšími zeměmi EU. K masovému skupování výhodnějších SIM karet zahraničních operátorů, ale podle analytiků docházet nebude. „Nyní je tam navržený bezpečnostní mechanismus. SIM kartu bude možné používat převážně v zemi, ke které má uživatel vztah,“ podotknul šéfredaktor Mobilenet.cz Martin Pultzner.

Dohoda o roamingu se stala pro některé politiky tématem, na kterém se snaží ukázat přínosy EU pro občany členských zemí. Dosažený kompromis musí potvrdit ještě členské země a europarlament.