Volání, data i sms z ciziny jsou opět o něco levnější

Levnější volání ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Volání, SMS zprávy i sdílení dat jsou o letošních dovolených v cizině zase o něco levnější. Evropská unie i další země přijaly novou regulaci. Pokud mají lidé v tarifu volné jednotky, mají platit stejně jako doma plus omezený příplatek – nejvýš korunu šedesát za minutu. Telekomunikační úřad už ale dostal od lidí stížnosti, že měli účty vyšší.

Do zahraničí jezdí Adam Gebauer několikrát ročně. Někdy na výlet, jindy na delší dovolenou – většinou po Evropě. Podobně jako tisíce dalších Čechů rád fotí a svými snímky se pak chlubí na sociálních sítích – stejně jako ostatní ale řeší, co ho to bude stát.

„Data jsou poměrně dost drahá v zahraničí na místních sítích, takže tam data prakticky nepoužívám,“ říká student Adam Gebauer. Od letoška ale ušetří. Už skoro čtvrt roku platí ve státech Unie nová pravidla.

Pozor na předplacené karty

Operátoři si můžou přidat k ceně jen regulovaný roamingový příplatek. Ten je za minutu odchozího hovoru nebo jeden megabyte dat maximálně koruna a pětašedesát haléřů a za SMS maximálně pětašedesát haléřů. Pokud mají lidé v tarifu volné jednotky, budou až do jejich vyčerpání platit pouze tyto příplatky. 

Poplatky za roaming
Zdroj: ČT24

Problém ale může být například s předplacenými kartami, u kterých se v Česku platí například jen první minuta hovoru. V zahraničí se totiž tarif dočasně změní a zákazníkovi operátor účtuje každou minutu.

„Každý, kdo se chystá za hranice, by si měl ověřit, jaký má tarif a jaké podmínky pro něj za hranicemi začnou platit. Měl bych si ověřit, zdali zaplatím, kolik si myslím,“ dodává mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Současná pravidla potrvají ve státech Unie a také na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku minimálně rok do příštího června. Pak by mělo být volání, posílání zpráv i sdílení dat ještě levnější, roamingové příplatky totiž mají úplně skončit.