Od začátku EET provedla finanční správa na 3000 kontrol, desetina skončila správním řízením

Finanční správa provedla od zahájení elektronické evidence tržeb 2951 kontrol, v jejichž rámci odhalila 367 porušení pravidel. Z toho 257 zjištění předali kontroloři do správního řízení.

Elektronická evidence tržeb povinně začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. „Dosavadní šetření v terénu prokázala, že drtivá většina podnikatelů se na evidenci připravila. Finanční i Celní správa se seznamuje se všemi potenciálními prodejními místy. Takže nyní nedochází k tomu, že bychom se zaměřovali jen na ta problematická místa,“ uvedl  šéf Finanční správy Martin Janeček.

Finanční správa se v lednu soustředila na náhodný vzorek 1600 restaurací a hotelů, tedy na 4 procent účastníků první vlny EET. V prosinci 2016 se jim tržby zvedly dvojnásobně v porovnání s prosincem 2015. Nemám důvod o těchto číslech pochybovat.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO

Za závažné porušení zákona o evidenci tržeb hrozí pokuta až 500 000 korun nebo uzavření provozovny. K zásadnímu porušení například patří to, že obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb.

Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová v pondělí upozornila, že ministerstvo financí očekává, že v systému EET dnes bude zaevidována stopadesátimiliontá účtenka. Podle údajů na serveru etrzby.cz zaznamenala Finanční správa do neděle přes 147,8 milionu účtenek.

Z údajů dále vyplývá, že tržby aktuálně eviduje 45 576 podnikatelů. Finanční správa zatím přidělila 83 814 autentizačních údajů. V tom jsou přitom zahrnuti podnikatelé z první i druhé vlny EET.

Zavedení EET
Zdroj: ČT24

Další vlna evidence tržeb se týká od 1. března zhruba 250 000 firem a podnikatelů v maloobchodu a velkoobchodu. Schillerová dnes opět vyzvala podnikatele, aby žádost o registraci k EET nenechali na poslední chvíli. „Do startu druhé fáze evidence tržeb zbývá jen 22 pracovních dnů,“ upozornila. První fáze EET se přitom od prosince týkala zhruba 40 000 podnikatelů.

Z našeho pohledu je DPH pro restaurace a hotely stále vysoká. Pokud budou všichni platit daně, tak bude prostor pro snižování daní. A to je hlavně náš cíl.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO

Schillerová dále upozornila, že do konce týdne vydá ministerstvo financí metodické stanovisko ohledně plateb kartou na internetu. „Půjde o to, k jakému okamžiku bude vydávána účtenka,“ uvedla.

Babiš: EET má smysl, katastrofické scénáře se nepotvrdily (zdroj: ČT24)

Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset v další vlně od letošního března do EET zapojit maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Po nich přijde řada i na další obory podnikání. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

  • Původně ministerstvo plánovalo spustit elektronickou evidenci tržeb od 1. ledna 2016.
  • Posléze resort avizoval polovinu února 2016, aby následně termín znovu posunul na začátek dubna.
  • V listopadu roku 2015 se pak v itineráři objevilo datum startu červenec 2016. 
  • V únoru loňského roku se objevilo datum prosinec 2016, jako první se počítá se zapojením hotelů a restaurací. 
  • Koncem loňského června ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že do konce srpna se rozhodne o datu spuštění: ministerstvo zvažovalo začátek roku 2017