Podnikatelská důvěra v Německu je nejnižší od září 2016, podnikatelé se obávají dalšího vývoje

Podnikatelská důvěra v Německu se v lednu nečekaně propadla na nejnižší úroveň od září 2016 a je nižší, než očekávali analytici. Firmám se daří dobře, ale podnikatelé mají na začátku nového roku obavy z budoucího vývoje. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnil institut Ifo.

Index podnikatelské důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisícovkami německých firem, se snížil na 109,8 bodu z prosincových rovných 111,0 bodů. Analytici očekávali naopak jeho nárůst na 111,3 bodu.

Podle ředitele institutu Clemense Fuesta vyjadřují šéfové firem se současnou situací spokojenost, ale už nejsou tak optimističtí, když se hovoří o výhledu na příštích šest měsíců. „Německá ekonomika zahájila letošní rok s menší důvěrou,“ uvedl Fuest.

Ukazatel současné situace tak vzrostl oproti stejnému období loňského roku o 4,5 bodu na 116,9 a zvýšil se i o 0,2 bodu ve srovnání s uplynulým měsícem. Naopak index podnikatelských očekávání se oproti prosinci snížil o 2,3 bodu na 103,2 bodu.

Podle ekonoma Ifo Klause Wohlrabeho se v údajích zatím neodrážejí první dny úřadování nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, protože exportéři v průzkumu ještě očekávají nárůst prodeje automobilů. Trump ale varoval automobilky v čele s firmou BMW, že na dovoz aut plánuje uvalit 35procentní daň. Podle Wohlrabeho německé firmy nyní čekají, co bude pravdy na Trumpových prohlášeních o zavedení protekcionistických opatření.

Ifo i přes nepříznivý lednový údaj o podnikatelské důvěře stále zůstává u odhadu, že německá ekonomika v tomto roce poroste o 1,5 procenta. Loni se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,9 procenta, nejrychleji za pět let.