Babiš: Za vysoký přebytek mohou i úroky a dotační pravidla

Týden v politice s Andrejem Babišem: "Mám radost, povedl se nám skvělý výsledek." (zdroj: ČT24)

Za neopakovatelný považuje výsledek loňského hospodaření státu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Přebytek rozpočtu převyšující 61 miliard korun je podle něj výsledkem souhry mnoha okolností, vliv měl i způsob, kterým se vykazují evropské dotace. Použití přebytku ke snížení státního dluhu je potom jediný možný způsob, jak peníze, které v rozpočtu zbyly, využít. Andrej Babiš to řekl v rozhovoru pro pořad Týden v politice.

Andrej Babiš v rozhovoru pro Týden v politice zopakoval, že považuje historicky nejlepší výsledek státního rozpočtu především za dílo lepšího výběru daní. Oproti plánu vybral stát o 29 miliard více a ve srovnání s rokem 2015 byl rozdíl ještě větší. „Vybrali jsme o 103,4 miliardy navíc,“ řekl ministr financí.

Přesto připustil, že významnou roli sehrály i další vlivy. Šlo mimo jiné o to, že se začaly půjčovat peníze za nulový nebo negativní úrok. Zhruba 30 miliard potom státu „přihrál“ Brusel. Podle ministra Babiše je to ovšem důsledek problematického vykazování evropských peněz v rozpočtu. „Minulý rok nastala zvláštní situace, kdy nám EU v lednu dlužila 31,4 miliardy korun a ke konci minulého roku nám nedlužila ani euro, protože jsme všechno z EU natlačili do rozpočtu. Kdyby stát měl přesnou metodiku, tak by těch 31,4 miliardy patřilo do rozpočtu 2015,“ poukázal. V takovém případě by loňský přebytek byl zhruba třicetimiliardový, zatímco předloňský deficit by se naopak snížil asi na třicet miliard.

Sobotkova vláda ovšem po zveřejnění výsledků rozpočtu čelila i kritice, že dostatečně neinvestovala. Například ekonomický expert největší opoziční strany KSČM Jiří Dolejš hovoří o tom, že „rozpočet byl podseknutý“. To však Andrej Babiš odmítá. Upozornil, že investice byly ve srovnání s původním plánem vyšší a to, že stát investoval méně než v roce 2015, souvisí s tím, že před dvěma lety bylo bezpodmínečně nutné vyčerpat rekordní množství evropských peněz, které by jinak „propadly“ zpět do Bruselu. „Bylo ohroženo 90 miliard,“ upozornil ministr financí.

Výsledky posledních dvou let, ať už z hlediska rekordních investic roku 2015, nebo rekordního přebytku 2016, považuje Andrej Babiš za neopakovatelné. Jeho úřad předpokládá, že se Česko vrátí k deficitnímu hospodaření, a připravil na rok 2017 rozpočet se schodkem 60 miliard. „Tento rok bude úplně jiný. Budeme mít podstatně menší příjmy z Evropy. Odhadujeme to o 80 miliard,“ uvedl Andrej Babiš.

Vážně se zabývat prosincovými slovy prezidenta Miloše Zemana o tom, že ministra financí navrhne na Nobelovu cenu, pokud udrží přebytkový rozpočet, Andrej Babiš nemíní. Na druhé straně neváhá charakterizovat kritiky výsledku loňského státního hospodaření jako „pseudomakroekonomy“. Zdůraznil, že jediné, co nyní může stát udělat s penězi, kterému mu po minulém roce zbyly, je záplatovat jimi státní dluh. Návrh, aby 62 miliard raději šlo na pokrytí letošních výdajů, jak navrhoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), je podle Babiše nereálný. „Je to v rozporu s rozpočtovými pravidly. (…) My jsme sice snížili dluh o 80 miliard, ale stále máme 1613 miliard dluhu,“ uzavřel.