Vyšší konkurence se projevila, Češi více měnili dodavatele elektřiny i plynu

Češi v loňském roce meziročně více měnili dodavatele energií. K jinému poskytovateli elektřiny přešlo zhruba 360 tisíc odběratelů, proti roku 2015 o téměř 30 procent více. Dodavatele plynu změnilo na 204 tisíc zákazníků, meziroční nárůst byl o 14,7 procenta. Vyplývá to z aktuálních dat Operátora trhu s elektřinou (OTE). V předchozích letech přitom počet změn dodavatele spíše klesal.

Podle analytiků patří k důvodům změny trendu vyšší konkurence na trhu spojená s nabídkou tarifů, které jsou šité na míru jednotlivým typům domácností, či vývoj cen komodit na velkoobchodních trzích.

Jestliže tyto ceny na trhu většinu roku 2016 rostly a nezdá se, že by měly zopakovat svá cenová minima, pak je cena silové elektřiny a plynu jako komodity argumentem k hledání lepších nabídek a toho si mohou být vědomi i dodavatelé.
Petr Hlinomaz
analytik

Analytik portálu Ušetřeno.cz Tomáš Suchý sdělil, že ke zvýšení počtu změn dodavatele přispělo rovněž výrazné omezení činnosti podomních prodejců, kteří lidem mezi dveřmi vnucovali nevýhodné či přímo podvodné smlouvy.

Změna dodavatele přestala být vnímána jako hazard či adrenalinový sport. Je brána coby chytrá možnost, jak snadno a bez rizika ušetřit a optimalizovat rodinné finance.
Tomáš Suchý
analytik portálu Ušetřeno.cz

 Do meziročního růstu počtu změn dodavatele energií se podle Suchého promítl také fakt, že mnoha domácnostem v roce 2016 vypršely smlouvy se stávajícími dodavateli na dobu určitou uzavřené před dvěma a více lety, kdy byl trh na svém maximu. „Lidem se tak uvolnily ruce a přirozeně začali hledat cesty, jak ušetřit, přičemž přechod k levnějšímu dodavateli je nejen v případě energií zcela logickou a zároveň účinnou cestou,“ podotkl.

Počet změn dodavatele dosáhl v Česku dna předloni, kdy k novému poskytovateli přešlo zhruba 455 tisíc odběratelů, meziročně o téměř 15 procent méně. Pokračoval tak trend z roku 2014, kdy za celý rok změnilo dodavatele energií celkem asi 530 tisíc odběratelů, což bylo o pětinu méně než v roce 2013.

Změn dodavatelů bude přibývat

Podle Suchého se situace z roku 2015 v nejbližších letech opakovat nebude. „K dočasným poklesům zájmu o změnu dodavatele energií může v příštích letech dojít, ale celkový trend bude rostoucí,“ odhadl.

Uvedl, že v dlouhodobějším horizontu ale pravděpodobně dojde k posunu kritérií, podle kterých lidé volí svého dodavatele energií. „Zatímco v současnosti je hlavním kritériem cena, následovaná kvalitou a dostupností služeb, se zvyšující se životní úrovní bude stále více lidí klást důraz i na zdroje, z nichž energie pochází,“ dodal.