Půjčky, dárky, Vánoce a exekuce. Pro mnoho lidi je to obvyklé pořadí

Události: Zadlužené Vánoce (zdroj: ČT24)

Více než milion Čechů si letos hodlá vzít úvěr na vánoční nákup. Přitom zhruba třetina z nich má už nějakou zkušenost s exekucí. Vyplývá to z údajů Exekutorské komory, která varuje před neuváženými půjčkami.

Od minulého týdne, kdy vstoupil v platnost zákon o spotřebitelském úvěru, už půjčku nedostane každý. Bankovní, ale i nebankovní společnosti musí totiž klienty nejdříve prověřit. Kde všude dluží, zda už nejsou v exekuci a podobně. Pak by na půjčku nárok nebyl. 

Společnosti tak nově chrání také samy sebe. Pokud by zákazníka řádně neprověřily a půjčily mu víc, než by byl případně schopný splácet, může být smlouva neplatná. Dlužník by tak zaplatil jen to, co si půjčil – tedy bez úroků.

Kdyby tato pravidla platila dříve, zřejmě by se nemuselo stát to, co zažil a ještě zažívá Václav Hučík. Nejprve si půjčoval u bank, pak se však dostal do problémů se splácením. Banky se mu uzavřely, musel řešit, jak zaplatit plyn, elektřinu. Sáhl k takzvaným rychlým půjčkám a nyní má exekucí hned několik. 

Václav Hučík není výjimkou, například na exekutorském úřadě v Holešovicích je lidí s více než jednou exekucí až 15 procent.

Půjčky jsou často čerpány na naprosto zbytné věci. Lidé jsou ale nepoučitelní. Navíc určitou roli hraje i konzumní způsob života a agresivní reklama.
Vladimír Plášil
viceprezident Exekutorské komory ČR

 Vánoční svátky budou letos Čechy stát podle odhadu v průměru 8 tisíc korun – tedy jen oslava, bez dárků. Ti, co se kvůli nim zadluží, si pak půjčí nejčastěji částku mezi deseti a dvaceti tisíci korunami.

Zadlužení domácností přitom roste a na konci roku – tedy v období Vánoc – se takřka pravidelně zvyšuje. Podle údajů České národní banky sice mírně klesá zájem o krátkodobé úvěry, zvyšuje se ale o ty nad pět let.

  • Nekupovat to, na co člověk nemá. 
  • Stanovit si rozpočet na dárky a členy rodiny a nepřekročit ho. To samé platí o oslavě.
  • Dárky nakupovat dlouho dopředu – tedy využít slev a hlavně rozložit výdaje na více měsíců.
  • V případě finanční nouze nepořizovat nutně věci nové, ale třeba použité – například z bazaru.
  • A pokud už se člověk rozhodne zadlužit, měl by si pořádně přečíst smlouvu, půjčit si u banky nebo prověřené společnosti a v případě otálení se splátkami komunikovat s věřitelem.
  • Zdroj: rady finančních poradců

Bezmála polovina z těch, kteří si půjčí, zamíří právě do banky. Čtvrtina využije nebankovní společnosti a zbytek se zadluží u známých a rodiny. Svátky jsou největší zátěží pro lidi v domácnosti, na rodičovské dovolené, seniory nebo osoby s nízkými příjmy. V tíživé finanční situaci jsou i samoživitelé. Podle odhadu žije v Česku v neúplných rodinách až půl milionu dětí. Na zhruba 190 tisíc z nich partneři neplatí nebo platí nepravidelně. 

To je i případ paní Zuzany. Na výchovu čtyřleté dcerky je sama. Její bývalý partner jí podle ní už dva roky neposílá výživné. Bez pomoci rodiny by domácnost nezvládla. Chodí do práce, vydělává, ale nestačí to. Čáru přes rozpočet jí dělá i vysoký nájem.

Výchova versus půjčky

Mnozí dnešní senioři jsou ještě vychovaní tak, že není správné si půjčovat. Například Věra Straková ve svých 88 letech koupí svému příteli pyžamo za 800 korun, které si může ze svého důchodu dovolit. Víc za dárky utrácet nechce. 

„Nepůjčuju si zásadně, já jsem ještě vychovaná, že se půjčovat nemá,“ vysvětluje.

Vánoční dárky
Zdroj: Martin Poole/Isifa/Rex Features

O něco víc utratí Zuzana Hanzáková. Pro manžela a syny může nakoupit za zhruba 1500 korun. Víc jí příjem nedovolí. „Musím spořit. Žádný půjčky si neberu. Když na to nemám, tak žádný půjčky,“ dodává. 

Manželé Šimkovi mohou využít dvou platů. Na dárky šetří celý rok. Mají tři děti, 5 vnoučat a 8 pravnoučat. „Jeden plat jde na běžné nájemné a ten druhý zbytek je na jídlo,“ vysvětluje Josef Šimek.