Inspekce se zaměřila na problémové e-shopy. Zákon porušilo 90 procent kontrolovaných

Při nakupování po internetu se musejí mít zákazníci na pozoru. Ve třetím čtvrtletí zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI) porušení předpisů v 90 procentech kontrolovaných e-shopů. Nutno zdůraznit, že se inspektoři zaměřují na obchody, na které chodí stížnosti.

Inspektoři za porušení předpisů uložili on-line prodejcům 237 pokut v celkové hodnotě 1,34 milionu korun. Největší počet inspekcí provedli v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde byl také nejvyšší podíl zjištěných pochybení.

„Při kontrolách e-shopů se i nadále objevují nedostatky v poskytování nesprávných informací nebo povinné informace zcela chybí. Prodávající také často neuvádějí informaci o subjektech mimosoudního řešení spotřebitelských sporů,“ uvedl ústřední ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

ČOI se při kontrolách e-shopů zaměřuje především na prodejce, na které si stěžují zákazníci. Celkem provedla 252 kontrol a zjistila porušení předpisů v 523 případech.

Inspekce reagovala na 1461 podnětů od spotřebitelů, což bylo jen o několik desítek více než ve druhém čtvrtletí, kdy dostala 1380 podání zákazníků.