Přibývá dětí, které hrají hazardní hry na internetu a prohrávají velké částky

V Česku přibývá dětí, které hrají hazardní hry na internetu a prohrávají velké částky. Nejčastěji o peníze hrají karty nebo kostky, následují kurzové sázky a loterie. S hraním a prohrou má zkušenost sedm procent šestnáctiletých, uvedl na konferenci o hazardním hraní národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj je nutné posílit regulace a prevenci.

„Nejvíc nás trápí, že nám začali hrát mladí do 16 let. Kolem sedmi procent z nich má zkušenost s on-line hraním a prohranými penězi. Před maturitou už 30 procent mladých uvádí zkušenost s prohranými penězi. To je nový fenomén,“ uvedl Vobořil. 

Podle výsledků loňské školní studie ESPAD, do které se zapojilo přes 2700 šestnáctiletých školáků a školaček z Česka, si zahrála v herně 4,3 procenta dětí. On-line hraní se věnovala 6,4 procenta studentů. Zatímco kostky a karty v hernách hrála 4,2 procenta dotázaných, na webu sedm procent. Prodlužuje se také doba, kterou děti tráví u počítače.

Nejčastěji školáci hráli na internetu karty a kostky

Větší riziko vzniku problémového hraní je u chlapců. Závislost hrozí víc u žáků učilišť a základních škol. „Zdá se, že žáci základních škol, kteří hrají hry o peníze, hrají výrazně rizikověji proti svým vrstevníkům ze středních škol,“ uvádí monitorovací středisko závěry školní studie.

Nejčastěji školáci hráli na internetu karty a kostky, následovaly kurzové sázky a loterie. Mimo internet vedou loterie a stírací losy. Dvakrát měsíčně si v posledním roce zahrálo 4,9 procenta mladých, dvakrát týdně či častěji tři procenta.

Objem trhu s hazardními hrami v ČR
Zdroj: Drogy-info

Od ledna začne platit nový zákon o hazardu. Má upravit i provozování on-line hraní. Normu hodlají odborníci po roce vyhodnotit, navrhnou pak případně další opatření.

Závodský: Zhruba polovina nabídky kurzových sázek zahraničních provozovatelů je ilegální

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského je nyní na internetu povoleno kurzové sázení a některé karetní hry. Nejrůznější internetová kasina a technické hry, stejně jako zhruba polovina nabídky kurzových sázek zahraničních provozovatelů jsou ilegální, uvedl náměstek. Od ledna bude možné provoz zlegalizovat za určitých podmínek. „Nemáme zájem o to, aby tu podnikali provozovatelé, kteří nerespektují restriktivní omezení zákona,“ řekl Závodský.

Vzniknout by měl například rejstřík vyloučených osob, možné je dobrovolně nastavit limit prohry.

Brífing o stavu hazardu (zdroj: ČT24)

Podle některých účastníků pondělní konference je zákon mírný a bude se muset novelizovat. Podle Závodského by přísnější pravidla nyní při schvalování neprošla. Vobořil uvedl, že je nutná i prevence. Vzniknout by měly třeba poradny v každém kraji či krizová telefonní linka.