OPEC čeká, že přebytek ropy poroste. Chystají sice omezení produkce, ostatní ji ale zvýší

Události ČT: Těžba zemí OPEC na mnohaletém maximu. Pokud se dohodnou na snížení, zdraží i pohonné hmoty (zdroj: ČT24)

Ropný kartel OPEC předpověděl, že se přebytek ropy příští rok na trhu ještě zvýší. I když se země kartelu nedávno dohodly, že svou produkci sníží, nečlenské země budou podle jejich predikce produkovat více.

Otázkou zůstává, o kolik OPEC těžbu sníží a jestli se k dohodě připojí i jeden z největších nečlenských producentů – Rusko. Ruský prezident Vladimir Putin sice oznámil, že jsou dohodě naklonění, slova ruského ministra energetiky ale tak optimistická nejsou.

Zářijová těžba OPEC byla podle údajů agentury Reuters nejvyšší minimálně od roku 2008. Země zvýšily svou celkovou těžbu na 33,39 milionu barelů denně. Zdroje Reuters dříve odhadly, že těžba OPEC se minulý měsíc dostala na nový rekord 33,60 milionu barelů denně. Aktuální zpráva podkopala trh s ropou, takže ceny dál klesají z nejvyšších hodnot za poslední rok. Cena severomořské ropy Brent kolem 17:25 středoevropského času ztrácela 1,2 procenta na 51,78 dolaru za barel.

OPEC zároveň zvýšila odhad dodávek ropy nečlenských zemí v příštím roce proti zářijové zprávě o 40 tisíc barelů denně. Celkově tak země mimo OPEC posílí produkci o 240 tisíc barelů.

Od první poloviny roku 2014 zažily ceny ropy strmý sešup. Z úrovně nad 100 dolary za barel se propadly během roku a půl pod hodnotu třiceti dolarů. Kartel OPEC pod vedením Rijádu zahájil politiku zvyšování produkce a záměrného tlaku na pokles cen v naději, že tím vytlačí z trhu nové producenty s vyššími náklady, zejména těžaře ropy z amerických břidlicových zdrojů.

Omezování těžby. O kolik se OPEC uskromní a připojí se Rusko?

Minulý měsíc se OPEC nečekaně dohodla na snížení těžby. Svoji produkci by chtěli omezit na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně a tím tlačit na zvýšení cen suroviny. Půjde o první snížení těžby za osm let.

Podrobnosti, včetně kvót pro jednotlivé členy, chce kartel dojednat na svém listopadovém zasedání. V těchto dnech se členové OPEC v Istanbulu neformálně sešli s dalšími zeměmi, s Ruskem a Mexikem, a to ohledně přistoupení k dohodě. Katarský ministr energetiky Muhammad Sálih Sadá prohlásil, že schůzka má pozitivní výsledky.

Na konci tohoto měsíce se pak uskuteční jednání na vysoké úrovni ve Vídni, na které bude přizváno ještě více producentů. Projednávat by se tam měla už i konkrétní čísla, která se podle ruského ministra pro energetiku Alexandra Novaka na středečním zasedání neprobírala. 

„Pokrok je, že Saúdská Arábie přistoupila k nějakému řešení. V lednu a únoru nevyšla dohoda právě kvůli tomu, že nechtěla dát možnost Íránu, aby pronikl na trh tím, že by pozastavila těžbu, zatímco on by těžil více ropy,“ zmínil hlavní ekonom Chytrého Honzy František Bostl.

Ceny v souvislosti s očekáváním dohody oživovaly. V pondělí cena ropy stoupla na nejvyšší úroveň za poslední rok a barel severomořské ropy Brent stál více než 53 dolarů. Tento vývoj podpořila slova ruského prezidenta Vladimira Putina, podle něhož je Rusko připraveno připojit se k návrhu zemí OPEC na omezení těžby ropy.

Bostl: Šedesát dolarů za barel bude mezník. Řada těžařů se vrátí k produkci (zdroj: ČT24)

V úterý ale cena ropy Brent opět klesla na 52,30 dolaru za barel. Šéf společnosti Rosněfť a nejvlivnější činitel v ruském odvětví těžby ropy Igor Sečin totiž agentuře Reuters řekl, že jeho podnik těžbu nesníží ani nezmrazí. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak uvedl, že základním scénářem pro Rusko je ponechání produkce beze změny.

Vyšší cena ropy znamená růst cen na benzinkách

Pokud cena ropy na světových trzích poroste, zvýší i cenu pohonných hmot v Česku, shodli se analytici, které oslovila ČTK. „Základní otázkou v tuto chvíli je, zda během listopadu skutečně dojde k omezení produkce a pokud ano, zda toto omezení bude stačit k tomu, aby cena ropy výrazněji vzrostla. V minulosti řada takových dohod byla neúspěšná a k výraznějšímu poklesu nabídky ropy nevedla,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

V případě, kdy se cena ropy bude do konce roku pohybovat v průměru lehce nad 50 dolary za barel, bude litr pohonných hmot v ČR k dostání mezi 30 až 31 korunami za litr, dodal Novák.

Benzinová stanice
Zdroj: Reuters/Luke MacGregor

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak uvedl, že cena ropy by do konce roku mohla stoupnout k 60 dolarům za barel. U cen benzinu a nafty v ČR čeká postupný růst. „Tento týden o 20 haléřů, za celý říjen o půl koruny až 70 haléřů. Při růstu ceny ropy na 60 dolarů by pak pohonné hmoty zdražily o minimálně 1,5 koruny proti současné úrovni,“ uvedl.

Upozornil, že zvýšení cen ropy a pohonných hmot potlačí nahoru také inflaci a zdraží přepravu. Dopad na maloobchodní ceny by ale podle něj měl být malý v rozmezí od půl do jednoho procenta. „Je nutné počítat s posílením koruny v příštím roce, což by zlevnilo celý dovoz,“ dodal.

Zásadní vliv by případná dohoda o omezení těžby na cenu ropy podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka neměla mít. Důvodem je totiž navyšování produkce ostatních zemí a motivace porušovat ji uvnitř paktu OPEC-Rusko. „Navíc opadne vliv hurikánu v Karibiku,“ podotkl. V roce 2017 předpokládá mírný růst ceny ropy k 60 dolarům za barel. „Efekt na ceny benzinu bude logicky směrem vzhůru, celkový tlak na spotřebitelské ceny ale bude pouze mírný,“ dodal.

Ceny benzinu a nafty kolísaly v Česku celé letošní léto. Na přelomu června a července skončilo několikaměsíční období zdražování z jarních hodnot, kdy se ceny pohonných hmot v ČR dostaly na nejnižší úroveň od jara 2009. Například litr nafty stál letos v březnu v ČR méně než 25 korun.