OPEC sníží těžbu ropy. Může to vést ke zdražení benzinu

Zprávy ve 12: Kartel OPEC se dohodl na snížení těžby (zdroj: ČT24)

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dohodli na snížení těžby ropy. Denně by tak měly země vyprodukovat maximálně 33 milionů barelů. Objem těžby by se tak oproti současnosti propadl minimálně o čtvrt milionu barelů. Cílem tohoto kroku je podpořit růst ceny ropy – to by pak v návaznosti zřejmě způsobilo zdražení benzinu i nafty.

Kartel OPEC se dohodl na snížení těžby ropy poprvé za osm let. Několik hodin o tom jednali na neoficiálním zasedání v Alžíru, kde se konala energetická konference. Těžbu sníží na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. V současnosti členové OPEC těží zhruba 33,24 milionu barelů denně.

Konkrétní kvóty pro jednotlivé členské země budou stanoveny na oficiálním zasedání ve Vídni v listopadu. Dohoda v podstatě znovu zavádí těžební limit, který kartel opustil zhruba před rokem.

Teherán odmítal omezení, převis nabídky tlačil ceny ropy dolů

„OPEC učinil mimořádné rozhodnutí,“ prohlásil íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne. Právě spor Íránu se Saúdskou Arábií, která je největším těžařem v rámci kartelu, zabránil vzniku dohody o snížení těžby již na počátku tohoto roku. 

Írán nechtěl omezovat svou těžbu, dokud se mu nepodaří zvýšit produkci na úroveň před sankcemi, které vůči Íránu v minulých letech uplatňovaly západní země. Saúdská Arábie pak odmítala omezovat těžbu, pokud se k dohodě nepřipojí i Írán.

„Bude velice těžké dohodu naplnit, protože Írán a Saúdská Arábie jsou tradičně regionální rivalové. Saúdská Arábie se tak trochu dostala do kouta, má negativní deficit státního rozpočtu, snaží se získat peníze na trhu,“ uvedl analytik Martin Vlček z BH Securities s tím, že země potřebuje zvýšit svoje příjmy, a proto přistupuje na tuto dohodu.

Jde o historickou dohodu. Shoda panuje mezi všemi členskými zeměmi. Ačkoliv existují rozdíly v produkci a podílu na trhu, všechny státy se snažily, abychom se dohodli.
Noureddine Bouterfa
alžírský ministr energie

Mnoho obchodníků uvádí, že je ohromilo, že se kartelu podařilo po letech tahanic dosáhnout kompromisu. Nicméně další upozorňují, že chtějí vidět detaily. „Je to první dohoda OPEC za osm let! Kartel ukázal, že na něm stále záleží, dokonce i v době břidlic. To je konec 'těžební války' a OPEC hlásí vítězství,“ řekl agentuře Reuters analytik společnosti Price Futures Group Phil Flynn.

Někteří analytici nejsou tak optimističtí a varují, že dohoda může nakonec ještě zkrachovat. „Dohodli se, že se dohodnou – je to stále jednání,“ řekl agentuře AP Larry Goldstein z Energy Policy Research Foundation. Upozornil, že je stále známo jen málo detailů nebo čísel.

Vlček navíc upozorňuje, že navrhovaný limit těžby je blízko hladině, kterou ropné státy před pár měsíci stejně těžili. „Fakticky by nešlo o výraznější omezení produkce, ale spíše návrat na dlouhodobě udržitelné úrovně produkce z před několika měsíců a tedy zastropování relativně vysoké produkce,“ podotkl Vlček.

Dodává, že amerických těžařů se dohoda netýká a na růst cen ropy budou reagovat velmi pružně zvýšením těžby. „Tak jak to již dříve letos jednou předvedly, když se ceny ropy přehouply přes hranici 50 dolarů za barel,“ zmínil Vlček. Dohoda tak podle něj bude pouze symbolická a neměla by mít výrazný dopad na trhy s ropou.

OPEC sníží těžbu ropy (zdroj: ČT24)

Zpráva zvedla ceny ropy. Záhy ale zisk smazaly

Neochota omezit těžbu měla v minulosti vliv na světové ceny ropy. Začátkem letošního roku dokonce poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel, a to vinou silného převisu nabídky nad poptávkou. Později sice část ztrát smazaly, i tak ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

  • Posledních deset let prošly ceny ropy Brent strmým růstem i razantním pádem. V roce 2007 se cena dostala z necelých šedesáti dolarů za barel nad devadesát dolarů.
  • V polovině roku 2008 se cena dotýkala hranice 140 dolarů. Následoval ale výrazný propad na 45 dolarů za barel. Následující rok a půl se ropa vzpamatovávala.
  • Na začátku roku 2011 se vrátila nad sto dolarů za barel. Mezi 100 a 125 dolary za barel se pohybovala cena tři roky. Pouze v polovině roku 2012 se krátce propadla těsně pod stodolarovou hranici.
  • V roce 2014 se ceny ropy Brent držely ještě první pololetí nad hranicí 100 dolarů za barel. Nejvyšší hodnoty dosahovala okolo 19. června, kdy se pohybovala na úrovni 115 dolarů za barel.
  • V dalším období ceny padaly. V roce 2015 tak vykázala ropa nejvyšší cenu v polovině května, a to zhruba 67 dolarů za barel.
  • Následoval ale další propad. 18. ledna 2016 spadly na mnohaletá minima, když se cena dostala pod 29 dolarů za barel. V průběhu roku zamířily zase vzhůru, zatím nejvyšší výsledek měla ropa Brent začátkem června, kdy překročila hranici 52 dolarů za barel. V průběhu léta ale opět ztratila deset dolarů. V současnosti je blíž padesátidolarové hranici.

Už ve středu ceny ropy v reakci na zprávy o uzavření dohody stouply o šest procent. V průběhu čtvrtka ale trh s ropou optimismus ztratil. Ceny ropy totiž smazaly počáteční zisky. zatímco po otevření trhu cena ropy Brent stoupla až na 49,09 dolaru, kolem 9:40 SELČ byla na 48,51 dolaru za barel. „Cyničtější obchodníci vyslovují pochybnosti kvůli naprostému nedostatku detailů, včetně potenciálně problematické otázky, které země sníží těžbu,“ řekl agentuře Reuters stratég CMC Market Michael McCarthy.

Pokud by ale nakonec dohoda přinesla dlouhodobé zdražení ropy, vývoj by se zřejmě otiskl i na cenách pohonných hmot. Zatímco začátkem letošního roku nafta i benzin v Česku zlevňovaly s ohledem na padající ceny ropy, mezi březnem a červnem, tak jako ropa, zase vystoupaly. Benzin se přiblížil těsně k 30 korunám za litr. Léto bylo ve znamení mírného zlevňování a poslední týdny ceny stagnují. Benzin Natural 95 se v současnosti prodává v průměru za 29,23 koruny za litr, nafta stojí průměrných 27,79 koruny za litr.

  • USA
    Denní produkce: 12,7 milionů barelů
    Meziroční změna: +8,5 %
    Podíl na trhu: 13 %
  • Saúdská Arábie
    Denní produkce: 12 milionů barelů
    Meziroční změna: +4,6 %
    Podíl na trhu: 13 %
  • Rusko
    Denní produkce: 10,9 milionů barelů
    Meziroční změna: +1,2 %
    Podíl na trhu: 12,4 %
  • Čína
    Denní produkce: 4,3 milionů barelů
    Meziroční změna: +1,5 %
    Podíl na trhu: 4,9 %
  • Kanada
    Denní produkce: 4,3 milionů barelů
    Meziroční změna: +2,8 %
    Podíl na trhu: 4,9 %
  • Írán
    Denní produkce: 3,9 milionů barelů
    Meziroční změna: +4,5 %
    Podíl na trhu: 4,2 %
  • Spojené arabské emiráty
    Denní produkce: 3,9 milionů barelů
    Meziroční změna: +5,3 %
    Podíl na trhu: 4 %
  • Kuvajt
    Denní produkce: 3,1 milionů barelů
    Meziroční změna: -1,1 %
    Podíl na trhu: 3,4 %
  • Země OPEC souhrnně
    Denní produkce: 38,2 milionů barelů
    Meziroční změna: +4,2 %
    Podíl na trhu: 41,4 %
  • Zdroj: ročenka BP Global