Ceny v září meziročně stouply. Většímu růstu ale bránilo pečivo, zelenina i benzin

Jáč: Zmírnění inflace bylo taženo jak potravinami, tak vínem (zdroj: ČT24)

Meziroční inflace v září dosáhla 0,5 procenta, zpomalila tak tempo ze srpnových 0,6 procenta. Ovlivnilo to zejména zlevnění potravin a nealkoholických nápojů, levnější pohonné hmoty a menší růst cen alkoholu a tabáku, informoval Český statistický úřad. Analytici očekávali, že meziroční inflace zůstane na 0,6 procenta.

Z pohledu České národní banky nepředstavuje vývoj inflace velké překvapení. Její srpnová prognóza předpokládala ještě nižší čísla, a to meziroční růst spotřebitelských cen na úrovni 0,4 procenta. „I tak by ale pomalý růst cen mohl na krátkou chvíli uvolnit tlak na posilování koruny a mohla by se tak snížit potřeba centrální banky intervenovat,“ komentuje současný vývoj analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

V meziročním srovnání měl na vývoj inflace vliv zejména nižší růst cen alkoholu a tabáku, například víno zlevnilo o 1,7 procenta. Ceny šly dolů i u potravin, například u pekárenských výrobků a obilovin klesly o 0,4 procenta, u zeleniny o 9,2 procenta a u ovoce o 8,5 procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na snižování meziroční cenové hladiny působilo také opětovné zlevnění pohonných hmot v dopravě. Jejich ceny byly v září meziročně nižší o 7,3 procenta. Ceny zemního plynu pro potřeby bydlení proti loňskému září klesly o 6,9 procenta.

Proti srpnu, tedy meziměsíčně, spotřebitelské ceny klesly o 0,2 procenta, a to především kvůli levnějším dovoleným na konci letní sezony. Podle statistiků se tak ceny v oddíle rekreace a kultura snížily o 13 procent. Vedle toho zlevnily některé potraviny jako ovoce, jogurty a zelenina a klesly ceny za zboží a služby pro osobní péči.

Nízká inflace domácnostem svědčí, povzbuzuje je ve větších útratách.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments

V úhrnu ceny meziročně v září klesly o 0,1 procenta, zatímco ceny služeb vzrostly o 1,5 procenta. Proti srpnu byly ceny zboží úhrnem vyšší o 0,1 procenta, naopak u služeb se snížily o 0,7 procenta.

Inflace bude podle analytiků zrychlovat

Inflace bude v následujících měsících podle analytiků každopádně zrychlovat. „Na přelomu roku by měla dosáhnout 1,5 % a v druhé polovině roku již podle našeho odhadu přesáhne hladinu inflačního cíle ve výši dvou procent,“ odhaduje Zeisel.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče je však stále otázkou, zda se inflace v průběhu roku 2017 skutečně vyšplhá nad dvouprocentní cíl české centrální banky. „Za celý rok 2016 očekávám průměrnou inflaci na úrovni 0,6 procenta, odhad pro rok 2017 pak i nadále držím na úrovni 1,7 procenta,“ říká Jáč.

Předpokládá, že se v roce 2017 zastaví pokles cen potravin. „Silná domácí poptávka povede k tomu, že zřejmě porostou ceny i takzvaných jádrových položek, například ceny nejrůznějších služeb nebo také zboží, kde cena přímo nezávisí na ceně ropy,“ doplnil Jáč.

Zrychlování inflace je pak podle Zeisela předzvěstí k ukončení kurzového závazku. Vyšší meziroční růst cen tak bude lákat spekulativní kapitál a ČNB bude nucena intervenovat ještě v mnohem větším objemu, než tomu bylo v srpnu, kdy na intervence vynaložila přibližně jednu miliardu eur. „Vzhledem k vývoji inflace však očekáváme i nadále, že ČNB kurzový závazek opustí až v posledním čtvrtletí příštího roku poté, co inflace bezpečně dosáhne dvouprocentního cíle,“ dodává Zeisel.