Kartel OPEC proti americkým těžařům. Hledá se vítěz souboje o ropu

Země OPEC uvedly, že se dohodly na omezení své vlastní těžby. Dlouhé odmítání kartelu stlačit svou těžbu ale mělo na trh s touto komoditou vliv. Tím, že svou produkci udržoval vysoko, přispěl ke snížení cen ropy, překazil boom těžby z břidlic a mohl také odstrašit hlubinný a arktický výzkum, napsal v červnu magazín Forbes. Zemím OPEC se povedlo zatlačit hlavně na americký ropný průmysl, který meziročně výrazně omezil denní produkci.

Zatímco na začátku roku 2014 se ropa Brent prodávala za více než sto dolarů za barel, v průběhu roku cena klesala a v listopadu už byla na sedmdesátidolarové hranici.

Za poklesem stály vysoké dodávky suroviny na trh v důsledku rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech, zároveň na straně poptávky cenu srážely nepříznivé hospodářské vyhlídky v Evropě a v Asii.

Organizace zemí vyvážejících ropu se ale rozhodla na svém zasedání, že proti propadu cen nijak nezasáhne. Kartel to odůvodnil tím, že si chce posílit tržní podíl na úkor konkurence. Od té doby navíc těžbu výrazně zvýšil.

Někteří analytici zmiňovali, že si Saúdská Arábie a další země Perského zálivu daly za cíl zastavit prudký růst těžby ropy v USA tím, že ceny spadnou pod úroveň, kde se už těžba z břidlic nevyplatí. To by ukončilo současný přebytek nabídky na trhu a podpořilo opětovný růst cen. Zbývala tak otázka, jestli z „ropného střetu“ vzejde vítězně OPEC, nebo Amerika.

Propad cen na nebývalá minima, těžba dál rostla

Uběhlo zhruba čtrnáct měsíců a v lednu letošního roku se světové ceny ropy dostaly poprvé po třinácti letech pod hranici 28 dolarů za barel. Na ceně se podepsal chronický nadbytek ropy na trhu, ale šlo i o reakci na vidinu významného zvýšení íránského ropného vývozu poté, co Spojené státy a Evropská unie oznámily, že ruší pětileté sankce vůči Teheránu. Írán tehdy prohlásil, že posílí vývoz ropy o půl milionu barelů denně.

Írán je součástí kartelu OPEC spolu s jedním z největších světových producentů ropy Saúdskou Arábií a tímto krokem ztížil možnost omezit těžbu, a tak zvrátil stav ropné nabídky a poptávky.

V lednu tak agentura Reuters na základě vlastních průzkumů u ropných společností, činitelů OPEC a analytiků uvedla, že těžba ropy v rámci zemí OPEC vzrostla v lednu na dvacetileté maximum. Těžbu totiž posílily i Irák a zmíněná Saúdská Arábie.

Během prvního půlroku se ale ceny stabilizovaly a vzrostly, téměř se zdvojnásobily. „Jsme spokojeni s pohybem cen v posledních několika měsících a myslím, že bude i nadále mířit mírně vzhůru bez větších zásahů, za předpokladu, že produkce OPEC zůstane víceméně tam, kde je,“ řekl v té době podle Forbes saúdský ministr přes ropu Kahlid Al-Falih.

Zatímco dřív se za určitý standard braly stodolarové ceny za barel, Forbes zmiňuje, že nově tuto pozici možná přebírá padesátidolarová hranice. Teprve na konci září 2016 přichází zpráva, že země OPEC došly ke společnému rozhodnutí svou produkci omezit.

Těžba z břidlic potřebuje vyšší ceny ropy

Američtí břidlicoví těžaři se ocitli ve složité situaci. Pro ekonomickou výhodnost svého podnikání totiž potřebují vyšší ceny ropy. Jen v první polovině roku zbankrotovaly desítky firem z řad producentů ropy a zemního plynu i firem, které jim poskytují servis.

Podle údajů amerických úřadů těžba v USA spadla z 9,6 milionu barelů za den v roce 2015 na 8,8 milionu. V případě společnosti Eagle Ford šlo o propad z 1,7 na 1,3 milionu barelu. Bakken propadl z 1,2 milionu na jeden milion. Společnost SocGen odhadovala pro letošní rok ještě propad o 600 tisíc barelů, přičemž v příštím roce by mělo jít ještě o dalších sto tisíc barelů.

Za stabilizací trhu přitom vlastně nestál pokles těžby z břidlic v USA. Významný výpadek znamenaly požáry v Kanadě, chaos v Libyi a útoky v Nigérii. Podle SocGen ve výsledku nasměrovaly trh blíž rovnováze.

Podle poradenské společnosti WoodMackenzie navíc ropné společnosti odložily po celém světě kapitálové výdaje za téměř 400 miliard dolarů, a to na projekty, které by v příštím desetiletí poskytly zhruba tři miliony barelů ropy denně.

Forbes píše, že kartel OPEC v podstatě dosáhl svého, když na konkurenční hrozbu zareagoval neochotou limitovat svou těžbu, takže minimální ceny zlikvidovaly převis nabídky a narušily kapitál jeho rivalů. Úplně vyhráno ale nemá, v září kartel zvýšil odhad dodávek ropy na příští rok ze zemí, které nejsou jejími členy. Jedním z vysvětlení bylo, že američtí těžaři z břidlic jsou mnohem odolnější vůči levné ropě, než se čekalo.

Vydáno pod